2500 franků měsíčně pro každého Švýcara? Rozhodne referendum

plošný příspěvek všem

2500 franků měsíčně pro každého Švýcara? Rozhodne referendumNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Švýcarští intelektuálové slaví úspěch se svým kontroverzním nápadem na plošný měsíční příspěvek pro každého obyvatele. Jejich návrh počítající s tím, že každý Švýcar získá měsíčně garantovaný příjem od státu ve výši 2500 franků (tedy přes 60 tisíc korun), schválila federální vláda. O návrhu nyní budou v lidovém hlasování rozhodovat sami obyvatelé, píše server Local.

Hlasování je naplánováno na neděli 5. června. Švýcarsko se tak stane prvním státem světa, který bude hlasovat o tom, zda svým obyvatelům přisoudí nepodmíněný měsíční příjem bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, nebo je nezaměstnaný. Návrh také počítá s tím, že každé švýcarské dítě bude dostávat 625 franků měsíčně (tedy zhruba 15 tisíc korun).

Autoři návrhu počítají s tím, že se roční náklady na ,,projekt“ vyšplhají na 208 miliard franků. Tři čtvrtiny by měly pokrýt vybrané daně, zbylých 55 miliard franků by měly být použity ze sociálního pojištění a z výdajů na sociální podporu. Návrh, který vzbuzuje velké debaty, nicméně nemá příliš velkou podporu od politiků – ani od těch z levicového spektra.

Výbor, který za návrhem stojí, tvoří umělci, spisovatelé a intelektuálové. Je mezi nimi publicista Daniel Straub, bývalý mluvčí federální vlády Oswald Sigg nebo rapperka Franziska Schläpferová. Návrh dále podporují spisovatelé Adolf Muschg nebo Ruth Schweikertová, filozof Hans Saner i expertka na komunikaci Beatrice Tschanzová.

Autoři návrh tvrdí, že průzkum veřejného mínění, který si v souvislosti s tím nechali vypracovat, ukazuje, že by většina Švýcarů i v případě plošného příspěvku od státu nadále pracovala. Pouhá dvě procenta by prý přestala pracovat, zatímco 8 % lidí uvedlo, že ,,by to záleželo na okolnostech“.

Podobný experiment chystá také nizozemské město Utrecht. Utrecht chce zavést plošný nepodmíněný příjem 900 eur (24 tisíc korun) pro obyvatele, kteří pobírají sociální dávky. Návrh má příjemcům pomoci vyhnout se pasti chudoby, což se často dělo v případech, kdy lidé začali přijímat byť nízkou mzdu, a tím přišli o sociální dávky. Zároveň má odlehčit administrativě sociálního systému.

Čtěte také: Město bude lidem na dávkách plošně vyplácet ,plat‘ 900 eur

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články