Zdraží káva, Brazílii sužují sucha. Co bude dál?

Klima versus produkce

Některé brazilské státy jsou postiženy takovým suchem, jaké nepamatují celá desetiletí. Existují oblasti, kde došlo k úhynu stád i zničení úrody. Vzhledem k tomu, že Brazílie patří mezi největší světové vývozce kávy, sóji a cukru, se později - až dodavatelé rozprodají levněji nakoupené zásoby z minulého roku - čeká zdražení zejména u kávy arabiky.

Ceny surového cukru i sóji vzrostly o necelých 10%. Není to žádný velký problém, ale pokud se sója neurodí i v USA, tak nejsilněji má být pociťováno zdražení v granulích pro kuřata, a tím pádem i ve finálních cenách kuřecího masa. Rovněž ceny bioetanolu, který se vyrábí z cukrové třtiny mohou stoupnout. Upřímně řečeno pro mnoho lidí na potravinových burzách se jedná o dobrou zprávu, která ukazuje, že delší dobu "zamrzlé ceny potravinářských komodit se začínají hýbat. Brazilské sucho tak spíš působí ve smyslu ozdravění trhů.

Nejdramatičtěji se ceny vyvíjejí u kávy, zejména u kvalitní arabiky, kde od počátku roku vzrostly o skoro 70 % a přitom v rámci jednoho měsíce – února - bylo pozorováno zdražení o 44 %, což je situace, ke které nedošlo již dvacet let. Vývoj sucha je poměrně nepředvídatelný, takže ke zhoršení situace může dojít již během několika dní či týdnů.

Abnormálně studená zima na východním pobřeží USA zvedla ceny amerického plynu o 10 %, ale analytici se víc bojí zvyšování teplot a vysoušení. U kterých potravin se nejvíc hovoří o ohrožení budoucí produkce? V měřítku dalšího desetiletí by se mohlo jednat o kakao a tím i čokoládu.

Mezinárodní centrum pro tropické zemědělství vydalo zprávu podle které se v západní Africe, hlavně v Ghaně a na Pobřeží slonoviny, které produkují zhruba polovinu světové produkce kakaa, oteplí o nějaké 2°C a tím dojde k prudkému omezení produkce. Obě země jsou rovinaté, takže pěstování kakaa není možné převést do vyšších poloh. Kakaovníky jsou navíc velice citlivé a např. v Brazílii, která dřív produkovala velké množství suroviny, se kakao po plísňové epidemii téměř přestalo pěstovat.

Kromě toho se vyplatí sledovat evropské trhy s vínem, protože zejména Francouzi straší národní katastrofou - neúrodou vín v teplejších a níže položených oblastech. Oteplení se projevuje i v našich vinařských oblastech, kam se dřív dováželo víc cukru, zatímco dnes víc kyseliny. Celkově je však nejvíc znepokojivá situace u kávy, protože její obliba plynule roste a ke zvyšování cen by nejspíš došlo i při skvělé úrodě. Jinak tam, kde my z hlediska vlastní peněženky vidíme zdražování, tam je ve skutečnosti nutné vidět ohrožení a utrpení celých zemědělských regionů, které jsou vůči suchu prakticky bezmocné.

Přejít na diskusi