1000 Kč za tibetskou vlajku na Petříně. Rozhledna kvůli čínské návštěvě zavřela

Pokuta za vlajku

1000 Kč za tibetskou vlajku na Petříně. Rozhledna kvůli čínské návštěvě zavřelaAKTUALIZOVÁNO
Vlajka Tibetu, kterou Martin Uhlíř, vyvěsil na Petřínské rozhledně. Foto: FOTO: Facebook/Martin Uhlíř
1
Domov
Barbora Pánková
Sdílet:

Zatímco Praha 6 vyvěšení tibetské vlajky odpustila, Praha 1 totéž na Petřínské rozhledně nehodlá prominout. Aktivistovi Martinu Uhlířovi přikázala zaplatit tisíc korun pokuty. Pronikl totiž „lstí do objektu chráněného policií“. V ten se Petřínská rozhledna změnila v době pražské návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Stojí to v příkazu k uhrazení pokuty, který vystavila radnice Prahy 1. Jen tak mimochodem se až nyní veřejnost dozvěděla, že byla kvůli čínskému prezidentu uzavřena i samotná rozhledna.

Tibetská vlajka se objevila na konci března také na Petřínské rozhledně, kam ji vyvěsil Martin Uhlíř. Chtěl tak dát najevo nesouhlas s tím, že „český prezident při jednání s čínským prezidentem opomíjí otázku lidských práv“, řekl v minulosti pro ECHO24.cz. Tibetská vlajka ale vydržela na rozhledně jenom krátkou dobu. Policisté ji vzali na služebnu i s aktivistou Uhlířem. Zdůvodnili mu to tím, že si nekoupil vstupenku. Jenomže pokladna byla v tu dobu zavřená, stejně jako rozhledna.

Čtěte také: Vyvěsil vlajku Tibetu na Petříně. Policisti ho odvedli v poutech

Incident skončil pokutou ve výši tisíc korun, kterou Praha 1 přikázala Uhlířovi zaplatit. Když „lstí vnikl do … objektu nebo prostoru, který Policie České republiky chránila“, spáchal totiž přestupek podle paragrafu 101 zákona č. 273/2008 Sb. Za to mu podle zákona hrozila pokuta až padesát tisíc korun. Úryvek z rozhodnutí zveřejnil aktivista na svém Facebooku.

Uhlíř, který je předsedou iniciativy Open Doors a pomáhal organizovat protestní akci během návštěvy čínského prezidenta, se proti rozhodnutí hodlá odvolat. „Je to věc veřejného zájmu,“ uvedl aktivista pro ECHO24.cz jako důvod.

Pomoc mu už v tomto směru nabídl právník Jindřich Belling, který má k rozhodnutí Prahy 1 výhrady. Například kvůli tomu, že Uhlíř měl informace o zavřené rozhledně pouze od prodavačky suvenýrů, což má hodně daleko k závazné vědomosti o tom, že objekt je ve smyslu zákona chráněn. A dále v celém dokumentu vůbec není nijak doloženo, že ono „chránění“ bylo učiněno v souladu se zákonem. 

Během čínské návštěvy byla totiž zavedena mimořádná bezpečnostní opatření, kterým se nevyhnula ani Petřínská rozhledna. Z příkazu k uhrazení pokuty, který má redakce k dispozici, vyplývá, že se rozhledna stala „chráněným objektem“. Podle pražské policie takový stupeň ochrany není zdaleka běžný. „Nevím o tom, že by byl Petřín chráněný policií,“ uvedl Jan Daněk z pražské policie pro ECHO24.cz.   

S tím souvisí, že nebyla pro veřejnost přístupná, přestože podle březnové otvírací doby měla mít otevřeno od desíti ráno do osmi hodin večer. „Důvodem krátkodobého uzavření Petřínské rozhledny bylo sice potenciální, ale reálné bezpečnostní riziko, které z volného přístupu osob na toto místo mohlo plynout,“ řekl pro ECHO24.cz Jozef Bocán z Policejního prezidia České republiky s tím, že se uzavření týkalo doby, kdy byla delegace na Pražském hradě nebo ve Strahovském klášteře.

Čtěte také: Praha 6 odpustila studentovi pokutu za vyvěšení tibetské vlajky

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články