Hádka o kapra na magistrátu v Praze. Veganský recept se sojanézou naštval ANO

ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE

Hádka o kapra na magistrátu v Praze. Veganský recept se sojanézou naštval ANO
Vánoční kapr. Foto: Shutterstock
1
Domov
Sdílet:

Pražští zastupitelé se pohádali s radním kvůli štědrovečerní hostině. Pirát Adam Zábranský, pražský radní pro bydlení a transparentnost, sdílel na twitteru tip na veganskou náhradu tradičního kapra. Veganskou úpravu našel i pro bramborový salát. To však roznítilo zastupitele z řad hnutí ANO, Patrika Nachera a Ondřeje Prokopa, kteří Zábranského stravovací návyky kritizovali.

„Jak na štědrovečerní večeři po vegansku? Zkuste nekapra ovesného!“ poradil lidem Zábranský na twitteru. „Komu se nechce dělat s nekaprem, doporučuju třeba vegan řízek od Garden Gourmet nebo kukuřízek. Bramborový salát se sojanézou chutná stejně jako ten s majonézou,“ přidal radní další tipy, jak si vychutnat tradiční české štědrovečení jídlo v souladu s veganskou stravou, a sdílel recept od webu „Vánoce bez násilí“.

To však rozhořčilo Ondřeje Prokopa, který Zábranského večeři razantně odmítl. „Díky ale NE, já si dám kapra. Jako to dělali moje rodiče a rodiče jejich rodičů a jako to budou jednou dělat moje děti. Mám rád tradice a bylo by dobré je v rámci progresivního ekopopulismu úplně neničit. Co pak z naší národní kultury a identity zbyde? Nekapr, netradice?“ napsal Prokop na twitteru v reakci na radního příspěvek.

Smažený kapr v trojobalu na Vánoce získal popularitu až po druhé světové válce, samotný recept ale pochází již z 19. století. Poslední dobou se ale diskutuje o tom, zda je vánoční prodej kaprů přežitá tradice a týrání. Podle profesionálního rybáře Martina Horáka se ale situace za posledních deset let výrazně zlepšila. „V minulosti docházelo k horšímu zacházení ze strany prodejců, kteří neměli s rybáři nic společného, to už nevidíte. Učí se a kontroly jsou důkladném,“ řekl Horák Týdeníku Echo.

Podle Horáka se kapři zabíjejí humánně, netrpí ani při přepravě, dodržuje se kyslíková a vodní kapacita, prodejci jsou navíc pod kontrolou veterinární správy. „Mluví do toho lidé, kteří tomu absolutně nerozumějí a mají pouze svůj městský názor,“ dodal s tím, že stoletá vánoční tradice klesá, neboť mladí o i už nemají takový zájem jako starší generace.

Aktivista organizace za práva zvířat Otevři oči, Petr Beneš, ale nesouhlasí, že by vánoční kapři měli dobré podmínky. „Utrpení kaprů začíná už na podzim, kdy jsou vyloveni z rybníků a umístěni do sádek. Tam se tísní mnoho jedinců na malém prostoru a hladoví, aby byli zbaveni tuku,“ řekl Beneš Týdeníku Echo.

Beneš připomíná, že je u ryb vědecky prokázána schopnost pociťovat bolest či stres. „Prodávající kapry z kádí často vyndávají necitlivě, tahají je za žábry, ulamují jim ploutve, nechávají je dusit se na pultu nebo je před porcováním nedostatečně omráčí,“ míní Beneš. Kádě jsou podle něj přeplněné a ryby mají málo kyslíku a výjimkou nejsou vyčerpané, nemocné a umírající kapři. Dodává, že neodborné zabíjení kaprů doma ve vaně je další dávkou utrpení. Navíc transport živého kapra v igelitové tašce rovněž rybě škodí.

 

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články