„Cena za oběd v restauraci musí překročit hranici 200 Kč,“ říká restauratér

ZDRAŽOVÁNÍ V GASTRONOMII

„Cena za oběd v restauraci musí překročit hranici 200 Kč,“ říká restauratér
Hodně podnikatelů kvůli aktuální situaci zavírá své restaurace, nebo o jejich uzavření alespoň přemýšlí. „Ti podnikatelé měli být daleko prozíravější a zdražovat daleko víc, než najednou teď na konci léta,“ komentoval aktuální situaci Kastner. Foto: Shutterstock
1
Domov
Sdílet:

Průměrná cena obědu v českých restauracích se dostala na 172 korun, v Praze to je dokonce o 23 korun více. Informovala o tom v tiskové zprávě společnost Sodexo, která data sbírá z plateb stravenkovými kartami. Restauratér Luboš Kastner pro Echo24 uvedl, že momentální nárůst je tak vysoký, protože obědy byly už před covidem příliš levné. Restauratéři navíc podle něj měli zdražovat už dříve, ne najednou na konci léta. Jedním z důvodů zdražení je kromě zdražení energií i významné zdražení surovin. K ustálení situace podle něj dojde nejdříve za dva roky.

Ještě na začátku roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nyní vzhledem k tomu, že v září vystoupala inflace na hodnotu 18 procent, a její pokles očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, budou ceny obědů ještě letos atakovat hodnotu až 200 korun, alespoň v Praze. „A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ uvedl Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji, kde za oběd hosté restaurací zaplatili průměrně 152,6 korun a na Vysočině, kde to bylo průměrně 154 korun.

„Ceny obědů kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ popsal Michelfeit, každý měsíc navíc podle něj stoupá cena o korunu až dvě. „Září ale přineslo o hodně výraznější skok. O více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo, růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý jako růst cen pro všechny ostatní,“ domnívá se Michelfeit.

Podle restauratéra Luboše Kastnera je jedním z důvodů rapidního zdražení i to, že obědy byly příliš levné už před covidem. „Hrubá marže byla jedna z nejnižších společně s pivem. To znamená ta nákladová struktura u obědů zde nebyla malá. Do toho přišel covid, lidé se naučili jíst trochu jinak, takže při covidu začali chodit méně a zároveň se začaly zvedat náklady,“ uvedl pro Echo24 Kastner. Podle něj rostou všechny možné náklady, nejenom na suroviny a energie, ale i náklady na výplaty zaměstnanců restaurací. „To znamená, že ta surovinová a nákladová složka je jenom jedna z těch věcí a během covidu si majitelé restaurací uvědomili, že za tyhle ceny se prostě nedá podnikat,“ dodal Kastner.

Obědy se podle Kastnera musí dostat na cenově odpovídající úroveň. „Byly strašně nízko, ten obrázek nárůstu cen obědů je vyšší kvůli tomu, že ceny nedávaly smysl před covidem a po covidu se všichni snaží, aby se to změnilo,“ uvedl pro Echo24. „Samozřejmě to znamená, že jsou podstatně dražší, a že to host nebude akceptovat, to znamená, bude chodit méně,“ řekl také.

Zdražování surovin

Podle Jana Michelfeita ze společnosti Sodexo Benefity se na inflaci výrazně podílí růst cen masa. „V srpnu i v září meziročně zdražilo o více než 20 procent,“ říká Michelfeit. Podle restauratéra Kastnera ale maso zdražilo až o 60 procent. „Nejvíce zdražuje asi hovězí, ale maso zdražuje obecně,“ uvedl pro Echo24. „Ti farmáři jdou sami proti sobě, protože my dáváme na jídelníčky daleko víc vegetariánských a veganských jídel," uvedl Kastner. Dokonce i restaurace, které byli dříve „antiveganské“ se podle něj naučily vařit veganská jídla. „Odklon od masa je velký trend a my ho podporujeme,“ dodal.

Zdražily i další suroviny, nejen maso. Podle Kastnera šla o 20 až 30 procent nahoru i cena mouky nebo zeleniny. „Převážně paprika a rajčata, ty šly o 50 procent nahoru,“ uvedl Kastner. „U zeleniny záleží na kvalitě a sezóně, u masa to je méně sezónní. Ale všechno narostlo, takže surovinová náročnost vzrostla celkově o zhruba 30 procent,“ dodal. Kvůli zdražování surovin se cena jídel v restauracích průměrně zvedla o 15 až 20 procent, v Praze ještě o něco víc.

Podle něj hodně majitelů restaurací kvůli aktuální situaci zavírá své restaurace, nebo o jejich uzavření alespoň přemýšlí. „Ti podnikatelé měli být daleko prozíravější a zdražovat daleko víc, než najednou teď na konci léta,“ komentoval aktuální situaci Kastner.

Průměrná cena obědů v restauracích podle něj „musí“ překročit hranici 200 korun. „My budeme muset zdražovat, protože nám náklady rostou,“ uvedl s tím, že je jasné, že kvůli zdražování a menšímu počtu hostů budou restaurace padat ještě víc. Někteří podle něj i tak do restaurací nepřestanou chodit, ale takových lidí je málo. Jiní lidé budou zdražování v restauracích řešit stravováním v bistrech, jejichž popularita roste. „Lidem nevadí si koupit croissant a kafe za 150 korun, ale oběd za 100 korun je drahý,“ míní Kastner. Ustálení situace nyní neočekává. „Rok, dva to nepředpokládám,“ uvedl. „Lidé se budou snažit najíst, podnikatelé uživit, bude to ale takový smutný obrázek,“ dodal.

Podraží i Svatomartinské menu

K podzimu nepochybně patří i oslavy svátku sv. Martina. Restauratéři k této příležitosti již tradičně sestavují Svatomartinské menu, zdražování se tak pochopitelně promítne i zde. „Cena hus šla dvojnásobně nahoru. Takže když někdo platil 250 nebo 290 korun, tak letos zaplatí minimálně 350 korun,“ uvedl Kastner s tím, že to je cena pouze za hlavní chod bez polévky, předkrmu nebo dezertu. Restauratéři ale podle něj od této tradice ani kvůli vysokým nákladům neupustí. „Všichni se budou chtít zúčastnit, protože lidé na to uslyší. Je to opravdu velký trend,“ dodal Luboš Kastner pro Echo24.

Dosavadní kampani chybí jeden zásadní parametr: jak se zachová Andrej Babiš, zda kandidaturu přijme, nebo najde jiného kandidáta.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články