Hospod na vesnici dramaticky ubývá. Pivovar chce zastavit jejich „vymírání“

ZAVÍRÁNÍ HOSPOD

Hospod na vesnici dramaticky ubývá. Pivovar chce zastavit jejich „vymírání“
V obcích ČR do 5000 obyvatel skončilo za poslední tři roky 12 procent hospod. Foto: Shutterstock
1
Ekonomika
Sdílet:

V obcích ČR do 5000 obyvatel skončilo za poslední tři roky 12 procent hospod. Jde téměř o dvojnásobek v porovnání s městy nad 20.000 obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje. Největší český pivovar proto rozšířil svůj program Vesnice na podporu obecních hospod.

Do programu se zapojilo už téměř 900 provozoven, více než desetina všech vesnických hospod v ČR. Pivovar jim pomáhá finančně i radami, jejich prodeje stouply meziročně o osm procent. Oslovení provozovatelé potvrdili, že jim to pomáhá.

„Nejohroženějším druhem českého pohostinství jsou vesnické hospody. Krutě je zasáhl zákaz kouření, zavedení EET, omezení spojená s koronavirovou krizí i odlivem hostů k domácím výčepům na zahradách a v garážích,“ uvedl pivovar, který program zaměřený na tyto provozovny zahájil v roce 2017, kdy ho využilo 80 podniků.

„Cílem bylo zastavit vymírání vesnických hospod, chtěli jsme je oživit a pomoct hospodským, aby se jim hosté vrátili. Hospoda, fotbal a kostel tvoří důležitý trojúhelník společenského života v malých obcích,“ řekl vedoucí programu Milan Pavelka.

Podle oslovených provozovatelů podpora funguje, místní se do vesnických hospod vracejí. Hospodě U Šimků ve Staňkově na Domažlicku pivovar zaplatil novou fasádu a proměnu interiéru i výčepu. „Nastartovalo nám to prodeje, díky proměně jsme získali i zcela nové štamgasty,“ řekl provozovatel Milan Hilpert, který teď ještě sám investoval do rozšíření zahrádky.

Úspěšný restart a meziroční růst prodejů potvrdil také majitel hospody v Obecnici na Příbramsku Miroslav Kadič. „Prošli jsme rekonstrukcí, pivovar nám finančně pomohl i se stavbou pergoly a poradil, jak přilákat hosty,“ řekl.

Do vesnických podniků už investoval Prazdroj 18 milionů Kč, nejvíce loni, 5,6 milionu. Do programu může vstoupit každá hospoda v malé obci, která odebírá jeho pivo. Pivovar navrhne změny, které mají zajistit větší atraktivitu i kvalitu služeb. „Není to jen o finančním příspěvku, snažíme se zapojit majitele, provozovatele i místní lidi. Ať už jde o novou fasádu, výmalbu nebo lavice na zahrádku.

Hospodský sežene pár místních, my pomůžeme s financováním. Zapojování komunit v místě výborně funguje,“ řekl Pavelka. Pivovar také učí hospody organizovat vystoupení kapel, dožínky, mikulášské, tříkrálové a májové akce a připravovat speciální menu. Vyrobí pro ně plakáty a poradí, kde je vyvěsit, pomáhá i s webem a sociálními sítěmi.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články