‚Nejezte Nutellu, zachráníte planetu.‘ Francouzská ministryně perlí
Ségolène Royalová
Francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella, prý tím pomohou zachránit planetu. Společnost Ferrero, která pochutinu vyrábí, podle ministryně totiž používá příliš mnoho palmového oleje.
„Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu,“ řekla Royalová v pondělní televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.
„Masivní odlesňování přispívá rovněž ke globálnímu oteplování,“ dodala socialistická ministryně ve vládě Manuela Vallse. Společnost Ferrero by podle ní měla palmový olej ve svých výrobcích nahradit surovinou šetrnější k životnímu prostředí.
Italská společnost Ferrero odmítla výroky Royalové komentovat. Uvedla pouze, že používání palmového oleje „se nevylučuje s respektem k životnímu prostředí a (místnímu) obyvatelstvu“. Společnost se prý účastní několika projektů podporujících udržitelnost pěstování olejných palem.
Čtěte také: Soud zakázal, aby se holčička jmenovala Nutella
Na konci roku 2012 se francouzští senátoři pokusili uvalit 300procentní daň na výrobky obsahující palmový olej. Důvodem byl údajný vliv na nárůst výskytu obezity v populaci i negativní vliv na životní prostředí.
Například Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že rozšiřování plantáží olejných palem vede k devastaci tropických deštných lesů, zejména v jihovýchodní Asii. Způsobuje erozi půdy, zvýšení produkce skleníkových plynů a také úhyn chráněných druhů živočichů. Produkce palmového oleje se ale významnou měrou podílí na zaměstnanosti a ekonomickém rozvoji dotčených států.
Palmový olej se přidává do různých potravinářských výrobků, od stolních olejů přes margaríny až po sladkosti. Kromě toho je ale přísadou do mýdel, šamponů a další kosmetiky.