Australský zázrak. Víno je zde levnější než voda

Klesá poptávka

Australský zázrak. Víno je zde levnější než vodaNOVÉ
Ilustrační foto. Foto: Foto: Wikimedia Commons/Don Kasak
1
Ekonomika
Echo24
Sdílet:

Doušek vody za vyšší cenu než sklenka vína? Někdo to považuje za nešvar a zneužívání žíznivých turistů. V Austrálii je to ale problém, který dělá starosti vinařům i odborníkům. „Dochází ke znehodnocení značky mnoha výrobců vína, kteří ji budovali dlouhá léta,“ řekl Paul Evans ze Svazu vinařů Austrálie. O potížích australských vinařů informovala BBC.

Lahev červeného vína méně známé značky může stát pouhý jeden australský dolar (zhruba 18 českých korun). Cena za lahev bílého vína od známějšího výrobce se může pohybovat kolem tří dolarů. Zato 350 ml balené vody se prodává za dva a půl dolaru. Záleží samozřejmě na místě, kde se zmíněné nápoje prodávají.

Ceny vína ovlivňuje několik faktorů, kterými jsou kurz měny, klesající mezinárodní poptávka a přebytek těchto produktů na domácím trhu. „Část objemu celého exportu, kterým jsme dříve zásobovali zámoří, zůstává na tuzemském trhu,“ uvedl Paul Evans. Tato skutečnost pak vedla k větší konkurenci mezi domácími výrobci a ke snižování cen.

Čtěte také: Řekni mi, kolik alkoholu vypiješ, a já ti řeknu, co jsi za národnost

Další příčinou, proč je v Austrálii levné víno, je míra zdanění. Výše daně z alkoholických nápojů se odvíjí od ceny produktu a nikoliv od množství alkoholu, které obsahuje, vysvětlila BBC.

Na vině je podle některých také duopol řetězců supermarketů, kterými jsou Woolworths a Coles. Sedmdesát procent maloobchodního prodeje vína se uskuteční právě v jejich pobočkách. Jiní se ale domnívají, že naopak tento duopol pomáhá výrobcům vína překlenout těžké časy. „Tito velcí prodejci jen dělají svou práci a prodávají víno – a dělají to opravdu dobře,“ myslí si vinař Fergus McGhie z Canberry.

Situace na trhu s vínem je podle Svazu vinařů Austrálie dále neudržitelná a problémem se zabývá také vláda. Paul Evans tvrdí, že chyba je také na straně spotřebitelů, kteří by si měli uvědomit souvislost mezi kvalitou a cenou vína. „To bude ale velmi obtížné,“ dodal Evans.

Čtěte také: Móda v jídle není nic povrchního, říká Michopulu

Sdílet:

Hlavní zprávy