Pivovar Zubr po zavedení EET přišel o dvě desítky restaurací
ČEKAJÍ DALŠÍ ZTRÁTY
Vedení přerovského Pivovaru Zubr se letos kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i chystanému zákazu kouření v pohostinstvích obává citelného úbytku odběratelů z řad provozovatelů restaurací. Jen od prosincového zavedení EET pivovar zatím přišel zhruba o 25 provozoven, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.
„Máme nyní zhruba 920 odběrných míst, kde se točí pivo Zubr, takže 25 provozoven zatím není až taková katastrofa,“ uvedl Pluháček. Výrazný pokles počtu odběratelů ale podle něj může nastat na konci zimního období, kdy jsou tržby restaurací ve srovnání se zbytkem roku tradičně nižší. „Je otázka, jestli toto období restaurace přežijí. Když bude úbytek provozoven do deseti procent, tak budeme rádi,“ řekl Pluháček.
Majitelé restaurací, které čepují pivo Zubr, na konci loňského roku podle Pluháčka zdražili zejména jídla. „Myslím si ale, že o jednu až dvě koruny se zvýší i cena piva na provozovnách,“ míní Pluháček. Pivovar Zubr zatím nebude pivo zdražovat, aby nezhoršil situaci provozovatelů restaurací, kterým kvůli EET vzrostly náklady. „Minimálně do září nebudeme zdražovat,“ řekl Pluháček.
Pivovar Zubr postupně buduje síť nájemních restaurací. Pod svůj patronát už vzal čtyři desítky pohostinství, jejichž průčelí zdobí logo přerovského pivovaru. V poslední době pivovar přebírá pronájem hospod i kvůli EET, která některé provozovatele od dalšího podnikání v pohostinství odradila.
Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 navzdory chladnějšímu létu udržel produkci piva na předloňské úrovni 255 000 hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl.
Pivovar Zubr patří do skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.