2000 ruských vojáků zemřelo na Ukrajině, ‚prozradil‘ ruský web

Trhlina v moskevské propagandě

2000 ruských vojáků zemřelo na Ukrajině, ‚prozradil‘ ruský webNOVÉ
Vojáci ruské armády (ilustrační foto). Foto: FOTO: Shutterstock
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Ruský web způsobil omylem vážné trhliny v rétorice ruského prezidenta Vladimira Putina ohledně ozbrojeného konfliktu na východní Ukrajině. Zveřejnil totiž počty zabitých a zraněných ruských vojáků v letech 2014 a 2015 a nejde o nijak nízké číslo. Zemřelo tam podle něj 2000 Rusů a 3200 utrpělo vážné zranění. Putin přitom tvrdí, že zde bojuje maximálně několik jedinců.

Ruský ekonomický server Dělovaja žizň zveřejnil článek, který by na první pohled příliš nevzbudil zvědavost. Týkal se totiž nárůstu vyplacených částek v armádě v roce 2015. Jenomže se věnoval také peněžním náhradám pro zraněné ruské vojáky a také rodiny zemřelých Rusů, kteří padli při bojích na východní Ukrajině.

Dvě tisícovky rodin dostaly každá za svého zabitého příbuzného jako odškodné tři miliony rublů (přibližně milion korun). 3200 vážně zraněným vojákům bylo vyplaceno 1,5 milionu rublů (přibližně půl milionu korun). Jedná se o čísla k prvnímu únoru 2015.

Ruský server tím nejen vyvrátil slova prezidenta Putina, že na Ukrajině bojuje pár jedinců. Popřel svým článkem také oficiální tvrzení, že je do bojů v sousední zemi úřady nevyslaly. Odstavec s těmito informacemi byl sice záhy odstraněn, ale stačil si jej mezitím všimnout ukrajinský server Novyj region. Informoval o tom americký list Forbes.

Internetové stránky Dělovaja žizň to patrně schytaly nejen od ruských cenzorů, ale není vyloučené, že je čeká i postih z vyšších míst. Vladimir Putin totiž vydal dekret, podle kterého jsou ztráty na životech vojáků v období míru státním tajemstvím. Peněžní postih čeká na ty, kteří by padlého vojáka prozradili, i když by se jednalo o jeho nejbližší, napsal Forbes.

Čtěte také: Putin provokuje: Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ

‚Rusko se chová jako Sovětský svaz, zbývá jen uzavřít hranice‘

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články