1552 mrtvých. Ve skutečnosti ebola postihne až dvacet tisíc lidí

Počet případů stále roste

1552 mrtvých. Ve skutečnosti ebola postihne až dvacet tisíc lidíNOVÉ 1
Krátké zprávy
Echo24
Sdílet:

Počet lidí nakažených ebolou v západní Africe by podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mohl přesáhnout 20 tisíc. Podle nové bilance WHO si nemoc vyžádala 1552 mrtvých z celkového počtu 3069 infikovaných. Organizace věří, že skutečný počet je mnohem vyšší. Šíření viru by měli lékaři zastavit během tří měsíců. 

WHO je přesvědčena, že skutečný počet případů nákazy je již nyní v mnoha západoafrických oblastech „dvakrát až čtyřikrát vyšší, než je počet registrovaných případů“. V současnosti je především nutné zastavit šíření nemoci v metropolích a velkých přístavech. V příštích šesti měsících bude na boj s ebolou zapotřebí 490 milionů dolarů, dodala organizace.

Šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Thomas Frieden varoval, že situace v západní Africe se dále zhorší, než se podaří šíření nákazy zastavit. „Počet případů stále roste. Neříká se mi to dobře, ale situace se ještě zhorší, než se začne zlepšovat,“ prohlásil Frieden. „Takovou epidemii eboly jsme zatím nezažili. Nejen že je vysoký počet potvrzených případů, ale existuje také mnoho dalších nenahlášených nemocných,“ dodal. 

Čtěte také: Ebola v Berlíně? Žena z Afriky zkolabovala na úřadu práce

Podle WHO se šíření nákazy zrychluje, ale většina případů se soustřeďuje do několika málo lokalit. „Více než 40 procent z celkového počtu případů bylo zaznamenáno v uplynulých 21 dnech. Většina případů se nicméně koncentruje pouze do několika lokalit.“ Jde zejména o Libérii, Guineu, Sierru Leone a Nigérii. Statistiky navíc nezahrnují počty mrtvých a nakažených v Kongu, kde se šíří jiný druh této nemoci. 

Čtěte také: Proč se umírá na ebolu? Nejsou gumové rukavice

Libérie, Sierra Leone a Guinea, které epidemie eboly postihla nejhůře, jsou proto více izolovány od okolního světa. Společnost Air France vyslyšela středeční výzvu francouzské vlády a dočasně pozastavila lety do sierraleonské metropole Freetownu. Ten a metropoli sousední Libérie Monrovii tak v současnosti obsluhuje již jen jediná pravidelná linka, Royal Air Maroc. Rozhodnutí Air France přišlo krátce poté, co kvůli ebole přerušily do konce letošního roku spojení s Libérií a Sierrou Leone aerolinie British Airways. 

Vyslanec OSN pověřený reakcí na šíření epidemie David Nabarro tento týden kritizoval letecké společnosti, které odvolávají lety do postižených zemí. Podle něj rostoucí izolace těchto států komplikuje Spojeným národům jejich práci. Jedná se mimo jiné o zajištění přepravy zdravotnického materiálu. 

Čtěte také: Liberijská prezidentka vyhodila ministry, kteří ji nepomohli řešit ebolu

Kromě Libérie, Guineje a Sierry Leone odborníci pozorně sledují také situaci v Nigérii, která je nejlidnatější africkou zemí. Zatím se zde podařilo nákazu udržovat pod kontrolou. Nigerijský ministr zdravotnictví Onyebuchi Chukwu sdělil, že počet potvrzených případů nákazy ebolou vzrostl v Nigérii o dva na 15. Šest z nich nemoci podlehlo. V pátek v místním naftařském středisku Port Harcourt zemřel další lékař.  

Ebola se do Nigérie dostala 20. července, když ji sem zavlekl poradce liberijského ministerstva financí s americkým a liberijským občanstvím Patrick Sawyer, který na nemoc pět dní nato zemřel. Lékař se infikoval od pacienta, který byl se Sawyerem v kontaktu. 

Čtěte také: Kdo byl 'pacient nula'? Smrtící ebola se rozšířila od batolete

Sdílet:

Hlavní zprávy