Nejkrásnější nakládané hermelíny
Velké překvapení se odehrálo na již 9. ročníku Velké sýrové nakládačky, soutěže o nejlahodnější a nejkrásnější nakládaný hermelín. Nadšené domácí nakladače poprvé v historii soutěže porazili profesionálové z pražského a brněnského baru. „Snad se tak blýská na lepší časy, kdy v hospodách a barech pochopí, že i nakládaný hermelín může být originální delikatesou,“ hodnotí výsledek soutěže její organizátorka Káča Suchá.
Hermelín Bruce&Berry z brněnské hospůdky Orelský klub nejvíce chutnal porotě složené ze šťastných návštěvníků, kteří své porotcovství vyhráli v tombole. Hlavní ingrediencí byly brusinky. Majitel baru slíbil, že recept hrdě zařadí na jídelní lístek.
Odborné porotě nejvíce zachutnal hermelín El Mariachi z Baru Tunel na pražském Žižkově. Porotu,ve které zasedli například kuchařka a food blogerka Kamila Rundusová či umělecká skupina Posedlí, zaujala vyvážená kombinace avokáda, čerstvého koriandru a papriček jalapeňos.
V kategorii „nejkrásnější“ zvítězil tým Řízdyzajn s hermelínem Adélka inspirovaný filmem Adéla ještě nevečeřela. Mezi ostatními vynikal zdobením s květy černého bezu a plátků klobásky.
Příznivci nakládaného sýru se sešli v hojném počtu na Malé straně v prostoru Containall, kde mohli ochutnat nakládané i grilované hermelíny.
Letošní nakládačka se inspirovala úspěšným politickým marketingem. „Sloganem Prostě to naložíme jsme si chtěli ověřit, zda nakládání je stejně snadné jako řízení státu. A povedlo se. Prostě jsme naložili. A byl sýr,“ zhodnotila letošní ročník druhá z organizátorek, Iva Bartošová.