Češi omezili spotřebu masa a zeleniny. Zvýšili však konzumaci chleba, rýže a piva

MENŠÍ SPOTŘEBA POTRAVIN

Češi omezili spotřebu masa a zeleniny. Zvýšili však konzumaci chleba, rýže a piva
Lidé v Česku loni omezili spotřebu potravin. Foto: Shutterstock
1
Ekonomika
Echo24
Sdílet:

Lidé v Česku loni omezili spotřebu potravin. Jedli méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Naopak se zvýšila konzumace pečiva, rýže, luštěnin a piva. Spotřeba potravin na člověka meziročně klesla o 32 kilogramů na 739 kg a vrátila se na úroveň předcovidových let. Za poklesem je propad reálných výdělků a s tím související snaha domácností šetřit úpravou jídelníčku, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle statistiků se loni zastavil několikaletý růst spotřeby potravin, domácnosti tak reagovaly na propad reálných výdělků. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků loni meziročně klesla o 16 kilogramů na 246,9 kg na obyvatele. Lidé nejvíce omezili nákup jogurtů, podmáslí a podobných mléčných produktů, naopak kupovali více tvarohu a mléka. Mléka loni spotřebovali 57,8 litru na obyvatele, meziročně o 1,1 litru více.

Po deseti letech se zastavil růst spotřeby masa. V průměru každý obyvatel loni snědl 82,9 kg masa, což je o 3,1 kg méně než v roce 2021. Spotřeba hovězího i vepřového klesla shodně o 0,6 kilogramu. Spotřeba hovězího tak činila 8,8 kg na osobu a vepřového 43,9 kg na osobu. U drůbežího se snížila o 1,7 kilogramu na 28,1 kg na člověka.

Z převážně přílohových potravin statistici loni zaznamenali historicky nejvyšší spotřebu rýže, a to devět kilogramů na obyvatele. Ve srovnání s rokem 2010 to bylo dvojnásobné množství. Rekordní byla i spotřeba luštěnin, která dosáhla 3,7 kg na obyvatele, tedy dvojnásobek konzumace obvyklé v první polovině 90. let. Lidé ale loni snědli méně těstovin.

Domácnosti šetřily také na ovoci a zelenině. Čerstvého ovoce si loni každý člověk dopřál v průměru 87,4 kg. Lidé více omezili nákup jižního ovoce, jeho spotřeba se meziročně snížila o 2,6 kg na 36,8 kg. Výrazný pokles zaznamenali statistici u zeleniny. Její spotřeba klesla ve srovnáních s rokem 2021 o 9,3 kg na 87,4 kg.

Alkoholu občané vypili meziročně více, v přepočtu na čistý alkohol jde ale podle ČSÚ o stagnaci spotřeby na hodnotě 9,7 litru na obyvatele. Piva každý člověk vypil v průměru 142,9 litru, oproti předchozímu roku o 7,4 litru více.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články