1 Kontrola polského masa

Všechno hovězí maso z Polska může do Česka jen přes veterináře

, , AKTUALIZOVÁNO

Témata: , , ,

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, ve středu přišly výsledky.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom, sdělili ČTK veterináři. „V současné době pokračuje došetřování u těchto subjektů,“ dodali. Oficiálně také informovali slovenskou stranu. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli.

Veškeré hovězí maso z Polska bude muset projít podle Tomana kontrolou v akreditované laboratoři, na trh bude moci až po testech. Podle ministra se zvýší také policejní kontroly dovozu. Policie oznámila na twitteru, že policisté se nyní ve zvýšené míře na celém území ČR v rámci silničních kontrol zaměří na kontrolu užitkových a nákladních vozidel určených k přepravě zboží podléhajícího rychlé zkáze. V případě jakéhokoliv podezření okamžitě vyrozumí krajskou veterinární správu.

Výsledky dalších testů veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

„Pokračující kauza nás jen utvrzuje v tom, co už jsme deklarovali. Doporučujeme spotřebitelům, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu,“ řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Povinné kontroly respektuje. Maso se salmonelou směřovalo i do MP Krásno, v této firmě je předseda svazu Karel Pilčík předsedou představenstva.

Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek řekl, že současná opatření státu vítá, ale že nejde o systémové řešení problému. Přál by si, aby kontroly prováděli společně celníci, veterináři a policisté, případně pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prověřovali by pak vozidla jak česká, tak i z jiných států. Současné nálezy jsou podle něho pouze špičkou ledovce.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová sdělila, že vítá zesílení kontrol dovozů. „Je zřejmé, že polské dozorové orgány pustily na trh, a dokonce na vývoz zdravotně závadné maso,“ dodala.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.

Podle ODS by Česká republika měla zvýhodňovat namísto dovážení masa ze zahraničí tuzemské zemědělce a podporovat jejich produkci. „Poslední případy dovozu zkaženého nebo nakaženého hovězího masa ze zahraničí ukazují na potřebu zvýšené podpory domácích producentů kvalitního masa a dalších potravin. Ministr zemědělství sice verbálně bojuje proti dovozu tohoto nekvalitního masa, ale zároveň brání podpoře malých českých zemědělců a výrobců potravin. Česká republika by měla souhlasit se zastropováním zemědělských dotací pro velké zemědělské podniky a zároveň takto ušetřené peníze využít právě na podporu malých zemědělců. Zároveň by mělo Ministerstvo zemědělství spustit byrokratický audit, který pomůže identifikovat a následně zrušit zbytečnou administrativu, která drobné zemědělce a výrobce potravin zatěžuje a zvyšuje jim náklady. Jenom poté budou moci naši výrobci úspěšně konkurovat levným potravinám ze zahraničí. Nic z toho ministerstvo nedělá, pouze podporuje velké zemědělské koncerny vzniklé z bývalých JZD,“ řekla ve středu místopředsedkyně sněmovního zemědělského výboru Veronika Vrecionová (ODS).

Čtěte také: Další problém s hovězím. Polsko ohlásilo případ atypické formy nemoci šílených krav

, ,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.