Vláda loni rozeslala seniorům roušky. Porušila zákon, neoprávněně použila osobní údaje

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Vláda loni rozeslala seniorům roušky. Porušila zákon, neoprávněně použila osobní údaje
Jan Hamáček (ČSSD) Foto: Jan Zatorsky
1
Domov

Echo24

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) po více než roce vyšetřování dospěl k závěru, že vláda porušila zákon, když seniorům loni v září rozeslala balíčky s respirátory a rouškami. Ministerstva vnitra a sociálních věcí pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové z ČSSD totiž neoprávněně použila osobní údaje z evidence obyvatel, uvedl server iRozhlas.cz.

Loni na podzim dostali senioři nad 60 a lidé se zdravotním hendikepem balíček s pěti rouškami a jedním respirátorem. Na rozesílání se kromě resortů vnitra a práce podílela také Česká správa sociálního zabezpečení. Adresy obdarovaných přitom pocházely z evidence obyvatel. „Byly porušeny povinnosti při zpracování osobních údajů, kdy zejména nebyl prokázán relevantní právní základ pro toto zpracování,“ řekl serveru mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták. Dodal, že se navíc ministerstvo vnitra a správa sociálního zabezpečení dopustily dalších dílčích pochybení.

Podle Patáka byly oba resorty i správa sociálního zabezpečení na svá pochybení upozorněna. I přesto však úřadům nehrozí žádné sankce. Zákonodárci totiž před časem zakázali pokutování orgánů veřejné správy. Ministerstvo vnitra se díky tomu už dříve vyhnulo více než milionové pokutě za to, že neuhlídalo osobní údaje desetitisíců lidí, podotkl server.

Maláčová vinu shazuje na svého spolustraníka Hamáčka. „Problematika distribuce roušek byla a je v gesci ministerstva vnitra,“ řekla serveru. Hamáček přitom čelil kritice již loni. Státní ústav pro kontrolu léčiv tehdy uvedl, že Česká pošta porušila požadavky na distribuci roušek a respirátorů. Zdravotnické prostředky by podle něj neměly mít porušené balení. Pracovníci pošty ale roušky vybalovali z původních balení po 50 kusech a vkládali do obálek po pěti. Hamáček tehdy reagoval tím, že pokud se ukáže, že se ústav snaží o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle něj splňuje i rozměr obecného ohrožení.

V rámci dalšího šetření ÚOOÚ zjistil, že Česká pošta, která balíčky rozesílala, svěřené osobní údaje smazala, uvedl mluvčí Paták. „Tudíž k jejich dalšímu zpracování nedochází,“ dodal.