„Řecký jogurt“ v Česku končí. Po zásahu EU dopadl jako český rum

Co s řeckým jogurtem

„Řecký jogurt“ v Česku končí. Po zásahu EU dopadl jako český rumNOVÉ
Řecký jogurt Foto:

Ilustrační foto: Shutterstock

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Se značením „řecký jogurt“ či „jogurt řeckého typu“ bude zřejmě brzy definitní konec. Evropská komise dala ve vzniklém sporu za pravdu právě Řecku a konstatovala, že Česká republika musí na obalu produktu začít uvádět zemi původu. Upozornil na to server Vitalia.cz.

Tím se komise blíží už v minulosti diskutovanému vyškrtnutí výrobků s označením řecký jogurt či jogurt řeckého typu ze zákona. Nově by měla obě značení spadat pod kategorii „koncentrovaný mléčný výrobek“. Rozhodnutí se ovšem neobejde bez kritiky.

Podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského mlékárenského svazu, se jedná o krok zpět. Řekové své jogurty označují termín „straggisto“ nebo „astraggisto“, říká. „To je jejich terminus technicus, my jsme převzali jen technologii, nikoli však název,“ cituje jej server. Lhůta pro případné připomínky podle něj běží do konce září, účinnosti by tak měl nabýt s 1. říjnem. Místo pro výhrady dle něj stále je, ale plánovaný návrh zůstal už tři měsíce bez povšimnutí, a  tak nečekává žádné zásadní změny.

Reakce českých výrobců jsou rozpůlené. „Polabské mlékárny měly z hlediska definice své jogurty v kategorii řecký jogurt, ale používaly ho jako obchodní název. A ten zůstane zachován, nepředpokládám, že ho změní,“ míní Kopáček. To třeba Bohušovická mlékárna to má lehce jinak. Předpokládá, že u ní ke změně na obalu dojde. „Co se týče názvu Řecký jogurt, připravujeme řešení, ale i vzhledem ke konkurenci zatím náš postup nechceme zveřejňovat,“ řekl serveru Vladimír Velímský, ředitel mlékárny.

Mlékárna Kunín nařízení Evropské komise „předběhla“ a svůj jogurt přejmenovala, zatímco v Opočnu k celé záležitosti zatím nezaujali žádné stanovisko.

Na řádný řecký jogurt je nutné odstředit z mléka syrovátku a mléčnou složkou zkoncentrovat, uvedl už dříve Kopáček. Na kilogram běžného jogurtu se podle něj potřebuje kilogram mléka, na výrobu řeckého tři. Do jogurtů řeckého typu jsou pak bílkoviny přidávané.

Čtěte také: Konec ‚řeckého jogurtu‘ v Česku? V legislativě tahanice o jeho značení skončí, dopad je nejasný

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články