Jídelna Volkswagenu končí s masem. Vařit se budou vegetariánská jídla

KONEC MASA

Jídelna Volkswagenu končí s masem. Vařit se budou vegetariánská jídla
Sídlo Volkswagenu ve Wolfsburgu. Foto: Shutterstock
1
Svět

Echo24

Zaměstnanci koncernu Volkswagen v německém Wolfsburgu si po návratu z dovolených už v závodní jídelně nedají maso. Čeká je výběr pouze z vegetariánských a veganských jídel, občas se do jídelníčku dostane ryba. Informuje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podle automobilky došlo k této změně ve stravování na přání zaměstnanců. Toto rozhodnutí navíc podpořil fakt, že nižší spotřeba masa pozitivně ovlivní životní prostředí. Paradoxem je, že Volkswagen kromě aut vyrábí také currywursty, které v závodních jídelnách byly součástí menu. (Currywurst je specialita rychlého občerstvení v Německu. Tvoří ji klobása opečená na grilu, politá kečupem a posypaná kari kořením.)

O klobásy z řeznictví Volkswagenu ale zaměstnanci nepřijdou. Dostupné budou v jiné jídelně, která se nachází nedaleko. V roce 2019 se těchto klobás snědlo asi sedm milionů a k nimi asi 550 tun kečupu.

Pandemie koronaviru některé závodní restaurace zavřela a dosud nedošlo k jejich otevření. Ve vegetariánskou a veganskou se proměnila už i závodní jídelna továrny Volkswagenu v Hanoveru.

S přechodem na bezmasou kuchyni se automobilový koncern Volskwagen spoléhá na trend, který existuje již několik let, uvádí Německá asociace hotelů a restaurací. „Doby, kdy někteří vegetariánskou kuchyni zanedbávali, jsou definitivně pryč,“ řekl mluvčí asociace.