Jaké „potvory“ jíme? Zelenina může být horor, plná hrozivých larev i červů, ukázal mikroskop
Nebezpečná zelenina
Že konzumace syrové zeleniny nemusí být vždy pouze zdravá, ukázal ve svém výzkumu dánský student biomedicíny. Ten pomocí mikroskopu na jejím povrchu objevil množství organismů, živých i mrtvých, z nichž některé mohou zdraví škodit. Informuje o tom například britský Daily Mail.
Student Martin Kaae Kristiansen na náhodně zakoupených kusech běžné zeleniny, jako jsou brambory, celer, mrkev či pórek pod mikroskopem vypozoroval rozličné druhy drobných organismů, včetně roztočů, škrkavek, háďátek a dalších neidentifikovatelných druhů hlístic a larev podobných červům. Své zkoumání zaznamenal i na videonahrávce.
Právě například škrkavky mohou podle Kristiansena po spolykání vyvolat bolesti žaludku, pocit nevolnosti nebo průjem. Není to však nutný následek jejich požití, ve většině případů zdraví nijak zásadně neohrožují. Na povrchu zeleniny vypozoroval dvacetiosmiletý student také larvy komárů a blíže nespecifikovatelných druhů červů.
Kristiansen zdůraznil nutnost syrovou zeleninu pečlivě omývat. Skvrny, které vypadají jako špína, podle něho často mohou být spíše plíseň, v níž se skrývá mrtvý hmyz a další uhynulé organismy. To, co pod mikroskopem spatřil, proto popsal doslova jako „hmyzí pohřebiště".
V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.