Sbohem papírovým jídelním lístkům. Jsou nehygienické, Italové je nahrazují moderní technologií

Sbohem papírovým jídelním lístkům. Jsou nehygienické, Italové je nahrazují moderní technologií
Panorama

VÝZNAMNÉ ZMĚNY

Echo24

Itálie se postupně vzpamatovává z pandemie způsobené koronavirem a tamní restaurace se začínají pomalu otevírat. Podniky ale čekají významné změny, jejich majitelé totiž musí zajistit splnění přísných hygienických podmínek. „Řekněte arrivederci, tedy sbohem, papírovým jídelním lístkům," okomentovala to agentura Reuters.

„Konečně po dvouapůlměsíčním vězení se mi podařilo dostat se ven a to nejen do obchodu, ale i do restaurace. Je to skvělé, a když se dobře najíte, je to ještě lepší," uvedl Stefano Prati. Třiapadesátiletý Ital si vychutnal římskou specialitu „pasta alla carbonara" v restauraci Da Enzo ve čtvrti Trastevere v italské metropoli.

Majitelé restaurací, které toto pondělí opět otevřely, se snaží přilákat zpět své zákazníky a nabídnout jim při stolování maximální bezpečí. V podniku Da Enzo to znamená, že odzvonilo papírovým jídelním lístkům. Místo nich číšníci ukážou zákazníkům QR kód, který si naskenují do svých chytrých telefonů a ihned se jim na obrazovce ukáže menu i denní speciality. Hosté, i ti starší, si na to pomalu zvykají. „Jsou nejdříve trochu překvapení, někteří se bojí, že to nebudou umět používat, ale pak zjistí, že je to velmi snadné, a jsou šťastní," říká majitelka restaurace Maria Chiara di Feliceová (37).

Šéfkuchaři na sobě mají masky, rukavice a ochranné brýle, zatímco se snaží připravit ty nejlepší artyčoky na římský způsob. V restauraci snížili počet stolů o téměř polovinu a stoly jsou nyní od sebe vzdálené alespoň jeden metr. Poté, co hosté odejdou, musí zaměstnanci všechny stoly i židle dezinfikovat.

Čtvrť zatím není zaplněná turisty, jako tomu bývalo před pandemií, nicméně di Feliceová je optimistická. „Doufám nyní v podobné věci, jako nejspíš většina z nás – že se budeme moci vrátit zpátky k životu, alespoň trochu stejnému, jako jsme měli předtím. To mi stačí," uzavírá.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Související články