Za dvacet pět let se zdvojnásobily porce. Británie vyzývá prodejce ke změně

Obezita ve společnosti

Za dvacet pět let se zdvojnásobily porce. Británie vyzývá prodejce ke změněNOVÉ 2
Svět

nel

Za posledních pětadvacet let se porce jídla v obchodních řetězcích v některých případech až zdvojnásobily. Odborníci z Cambridge University upozorňují, jak tento fakt lidi podporuje k přejídání, což má na jejich zdraví špatný vliv. Zjištění rozdílů velikostí a energetických hodnot vychází z porovnání s vládní publikací o potravinových normách z roku 1993, píše britský The Daily Mail.

Doporučené množství tradičního britského páje plněného vepřovým masem se během dvou desetiletí zdvojnásobilo. V roce 1993 se jednalo o 60 gramů s energetickou hodnotou 214 kalorií. V roce 218 je to ale 145 gramů a 517 kalorií.

Oblíbená crumpeta byla v devadesátých letech jako nízkokalorická křupavá dobrota podávaná k čaji klidně s máslem nebo marmeládou. V porovnání s letošním rokem ale byla o třetinu větší a měla o 30 kalorií méně.

Velký rozdíl je i v rybím páji. „Jídlo připravené z obchodního řetězce ASDA obsahuje třináct gramů nasyceného tuku,“ píše server The Daily Mail. V porovnání s rokem 1993 má pokrm o 303 kalorií méně a porce je o 42% větší.

Porovnání porcí z let 1993 a 2018
Porovnání porcí z let 1993 a 2018 Foto:

Foto: Printscreen z Youtube (US Sciencetech)

Národní zdravotní služba zakročila

Britská Národní zdravotní služba (NHS) vyzvala prodejce a výrobce potravin, aby do roku 2024 snížili ve svých produktech množství kalorií o pětinu. NHS chce snížit náklady o více než čtyři miliardy liber, píše britský The Guardian. Podle NHS by se tak mohlo předejít až 35 tisícům předčasných úmrtí.

Podle výživové poradkyně Alison Tedsonové je velkým problémem v Anglii obezita dětí, netýká se ale jen jich. Opatření by měla prospět i dospělým. „V Anglii máme více obézních dětí než kdy předtím – jedno z pěti dětí, které jde na základní školu je obézní, nebo s nadváhou. A jedno ze tří dětí obézní nebo s nadváhou základní školu opouští,“ řekla Tedsonová z agentury Public Health England (PHE) spadající pod Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče. Podle Tedsonové mají výrobci potravin řadu možností, jak cíl splnit. Mohou snížit porce a podporovat zdravější varianty.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Pacienti jsou příliš obézní, nikdo nechce platit jejich přepravu