1 ALERGIE na jídlo

Teenager umřel po alergické reakci na burger, obsluze o své alergii říkal

, NOVÉ

Témata: , ,

Osmnáctiletý mladík z Británie, který zemřel na alergickou reakci poté, co snědl kuřecí burger v restauračním řetězci, o své alergii předem informoval obsluhu, vyplynulo z vyšetřování. Ta ho ubezpečila, že je jídlo bezpečné a varování nevyplývalo ani z jídelního lístku. Případy takto tragických následků upozorňují na to, že počet alergiků ve světě stále roste, píše britská BBC. O případu informovala i americká CNN.

Osmnáctiletý Owen Carey zemřel v den svých narozenin v roce 2017 poté, co zkonzumoval polovinu kuřecího burgeru, při jehož přípravě se použily mléčné výrobky. Po necelé hodině mladík zkolaboval na ulici, přes pomoc kolemjdoucích a poté i lékařů na následky zemřel.

Přestože o své alergii informoval obsluhu, ta ho ujistila, že je jídlo bezpečné. Stejně tak chyběly informace o možných alergenech v jídelním lístku, vyplynulo z vyšetřování. Careyho rodina vzhledem k výsledkům vyšetřování volá po zpřísnění zákonů, aby k podobným neštěstím nedocházelo. „Není správné, že je tu tolik prostoru pro lidské pochybení v situaci, která může být fatální,“ řekl právník rodiny Thomas Jervis BBC.

Počet alergiků ve světě roste

Zejména v rozvinutých zemích na Západě je vidět v posledních třiceti letech zřetelné zvýšení počtu alergiků, píše BBC. Jeho míra se odvíjí od jednotlivých potravin a míst, kde pacienti žijí.

V Británii trpí potravinovou alergií už kolem 7 % dětí, například mezi lety 1995 a 2016 tam došlo k pětinásobnému nárůstu alergií na arašídy. V Austrálii trpí alergií na některé potraviny až 9 % dětí. Napříč Evropou trpí alergiemi na potraviny kolem 2 % dospělých. Naopak nejnižší počet alergiků je v méně rozvinutých zemích, rozdíl je i mezi městským prostředím a venkovem, píše BBC.

Život ohrožující alergickou reakci pak může vyvolat i pouhá stopa potraviny, pacienti tak musí dodržovat přísné diety. Proč počet alergiků ve světě roste, není úplně jasné, píše BBC. Pravděpodobně za tím však stojí kvalita ovzduší, západní životní styl a s tím související stravování a také menší vystavování bakteriím kvůli pokrokům v hygieně. Další z teorií je například i stále větší nedostatek vitaminu D, který souvisí s tím, že se lidé méně vystavují slunečnímu záření.


Čtěte dále: Gott trpí akutní leukémií, léčí se ambulantně v nemocnici

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

,

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.