„Úspěšný krach do nového roku!“ Dufek rozlítil hospodské, podnikatele i celé asociace
OSTRÁ KRITIKA OD PODNIKATELŮ
„Restaurací je moc, špatné ať klidně zkrachují. Oběd za 160 korun je nehorázná zlodějina. Číšník by se měl překvalifikovat na svářeče.“ Nejen tato slova předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka rozlítila hospodské i řadu dalších podnikatelů po celé České republice. Ti jako formu kritiky tisknou velkoformátové bannery i plakáty, které s odkazem na odboráře přejí „úspěšný krach do nového roku“ či hlásí, že u nich není Dufek vítán. Od jeho výroků se distancoval i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.
„Máme 40 tisíc hospod. Na tripartitě jsem řekl, že máme podporovat ty, kteří něco vyrábějí a dělají přidanou hodnotu, ne firmy, které de facto žijí ze spotřeby,“ uvedl Dufek v rozhovoru na CNN Prima News. „Nechápu, proč bychom měli mít 40 tisíc hospod, když jsou to ve většině případů jen putyky, kde se nalévá alkohol. Možná se budeme divit, a až skončí tato fáze uzavřené společnosti, tak zjistíme, že restaurací potřebujeme jen polovinu,“ dodal odborový předák.
Netrvalo dlouho a Dufek obdržel velkou dávku kritiky ze všech stran, především z úst samotných podnikatelů. Na Dufkova slova kriticky zareagoval například Martin Hájek, majitel reklamní společnosti v Hluboké nad Vltavou. Ten si vytiskl několik bannerů, na kterém je vyobrazen odborový předák s nápisem „Úspěšný krach do nového roku“, v rohu je na fotce vidět i sovětský odznak s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Aktuálně jsou bannery čtyři – jeden je u Třeboně, tři na Českobudějovicku.
„Je to reakce na to, co ta kreatura říkala o nás podnikatelích a živnostnících a neváží si nás, kteří se staráme o zaměstnance. Má kopat za ně, a on je posílá na pracák? Vždyť je to šílený. Měl by si uvědomit, že on by jim měl pomáhat, ne přát nám zaměstnavatelům krach, protože my živíme ty lidi. Flusl nám do ksichtu,“ řekl redakci Echo24.cz pan Hájek. Autorství bannerů přiznává přímo na nich, kde je uveden jako zadavatel.
„Pojal jsem to tak, že jsem se zastal hospodských a všech živnostníků, kteří teď trpí. Nikdo z nich nemůže za covid. Potřeboval jsem se projevit, dostat to ze sebe. Tak jsem zvolil tento způsob, vyrobit mu (Dufkovi, pozn. red.) tuhle ‚reklamu‘ bylo to nejmenší, co jsem mohl pro lidi udělat, aby věděli, že v tom nejsou sami. Rozhodně jsem se tím nechtěl vyloženě zviditelnit. A není to jen o hospodách. Na ně jsou navázané další obory a řemesla, které jsou pak taky v problémech,“ vysvětlil redakci.
Pakliže by hospodští měli zájem o podobný plakát s Dufkem, rád jim je vytiskne zadarmo jako formu podpory. „Letos se mi dařilo, ale žádné velké investice nedělám a všechno si nechávám na ty horší časy, abych uživil své zaměstnance,“ doplnil pan Hájek.
Fotky bannerů s Dufkem se staly senzací na sociálních sítích, na iniciativu pochvalně zareagoval například nový jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Jste frajer Martine! Na právníka přidám rád,“ napsal hejtman pod příspěvek, kde se pan Hájek pochlubil svou iniciativou a zavtipkoval, že se mu snad lidi poté složí na právníky.
Pokud z čela Asociace samostatných odborů odejde tento člověk, bude to pro odbory jen to nejlepší. Svými výroky odbory poškodil. https://t.co/aXB5wWXDCo
— Václav Votava (@VotavaVaclav) November 16, 2020
Obdobně pozitivně vnímá tuto formu kritiky i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza či poslanec sociálních demokratů Václav Votava. „Pokud z čela Asociace samostatných odborů odejde tento člověk, bude to pro odbory jen to nejlepší. Svými výroky odbory poškodil,“ napsal poslanec na Twitter.
Podobných iniciativ se po celé České republice objevilo více. Únětický pivovar si nechal vytisknout malý plakát, na němž pracovníci rovněž kritizují slova Bohumíra Dufka. „Česká republika nepotřebuje ani polovinu odborářských šéfů, jako jste vy. U nás nejste vítán,“ stojí na plakátu. I ten byl na sociálních sítích hojně sdílen. „Ano, je to naše, je to iniciativa našeho kolegy,“ potvrdil redakci Echo24.cz Štěpán Tkadlec z vedení pivovaru.
„Dufkova prohlášení jsou úplně mimo“
I přes tvrdou kritiku si Dufek nadále stojí za svými slovy na konto hospod, které se nacházejí na pokraji krachu. Zánik tisíců restaurací stále považuje jako jakousi formu očisty, od této myšlenky i zbylých dalších výroků se ovšem distancoval i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Necítím za jeho slova odpovědnost a kolega Dufek nemluví za nás, Českomoravskou konfederaci odborových svazů. Neříkejme někomu, že musí něco dělat, protože si to myslíme. Obzvlášť odborový předák nesmí nikomu něco takového určovat,“ řekl CNN Prima News Středula.
K názoru Dufka, že je v Česku příliš hodně restaurací, zareagoval i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „U nás je restaurací tolik, kolik vyžaduje poptávka na trhu. To znamená, že existovaly díky tomu, že do nich chodili hosté,“ oponoval. Sám si velmi těžko dokáže představit, že by se vyučený kuchař s dvacetiletou praxí dokázal přeučit na svářeče jen proto, že tři měsíce nemá práci kvůli vládním opatřením.
Neméně kriticky se k Dufkovi postavil také známý restauratér Zdeněk Polreich. Zalitoval, že nemohl na televizních obrazovkách říct, co si o odborovém předákovi opravdu myslí, čímž narážel na skutečnost, že se v pořadu CNN Prima News objevil před 22. hodinou. Podle něj jsou některá prohlášení úplně mimo. „Já to chápu, pan Dufek si představuje, že to, že někdo zkrachuje, je něco pozitivního a očišťujícího, já o tom přesvědčenej nejsem,“ řekl s tím, že na restaurace je navázána hromada dalších oborů, od taxislužeb po dodatavele potravin, která by hromadný krach rovněž silně pocítila.
Dufek neunikl ani pohlavku ze strany Podnikového výboru Odborového sdružení železničářů (PV OSŽ), které je také členem Asociace samostatných odborů. „Považujeme za nehoráznost posuzovat v této době, kdo si zaslouží poskytnutí podpory a kdo nikoliv,“ napsal předseda předseda výboru Vladislav Vokoun ve vyjádření na konto předáka odborů.
Restaurace, hospody a další podobné provozovny musely kvůli vládním opatřením proti šíření covidu-19 zavřít už před měsícem, povolena jsou jen výdejní okénka a rozvážky. Ty ale samy o sobě nevynáší tolik jako během normálního restauračního provozu. Podle Stárka se celková ztráta gastronomie v ČR bude pohybovat okolo 40 miliard korun.