Tři tabulky čokolády měsíčně snižují riziko selhání srdce, tvrdí vědci
zdravá čokoláda
Mnoho lidí věří, že v rámci zdravého životního stylu je potřeba co nejvíce omezit konzumaci cukru. Nejnovější výzkum amerických kardiologů však ukazuje, že tři tabulky čokolády měsíčně drasticky sníží pravděpodobnost selhání srdce. Píše server Independent.
Nedávná studie, která byla prezentována na konferenci Evropské společnosti pro kardiologii v Mnichově, tvrdí, že pokud chce člověk předejít srdečním problémům v pozdějším věku, neměl by úplně vysazovat čokoládové sladkosti, měl by je jen omezit.
Tým výzkumníků sledoval více než půl milionu dospělých, aby zjistil, jak spotřeba čokolády ovlivňuje zdraví srdce. Výzkumníci dospěli k závěru, že jíst až tři tři tabulky čokolády měsíčně může snížit riziko srdečního selhání o 23 procent ve srovnání s těmi, kteří čokoládu nejí vůbec. Naopak přehnaná konzumace čokolády zapříčiní o 17 procent více srdečních problémů.
„Věřím, že čokoláda je důležitým zdrojem flavonoidů, který je spojen s redukcí zánětů a zvýšením zdravého množství cholesterolu,“ komentoval přínos čokolády vedoucí výzkumu Chayakrit Krittanawong. „Řekl bych, že průměrná spotřeba tmavé čokolády je pro zdraví přínosná,“ dodal.
Tým, který provedl studii, zkoumal pět separátních studií pro svůj výzkum, který sestával z celkem 575 852 jedinců. Vědci však uvedli, že je zapotřebí dalšího výzkumu pro detailní zkoumání vztahu mezi příjmem čokolády a zdravím srdce. Začátkem roku byla v Kalifornii provedená studie, která zase došla k závěru, že konzumace tmavé čokolády může mít pozitivní vliv na duševní zdraví tím, že zmírní stres a zvýší paměťovou funkci.