Kdo vraždí v Sýrii civilisty? Rusko – Islámský stát 679:98

Oběti války v Sýrii

Kdo vraždí v Sýrii civilisty? Rusko – Islámský stát 679:98NOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

V Sýrii bylo jen během ledna zabito téměř 1400 civilistů. Smrt poloviny z nich mají přitom na svědomí ruské ozbrojené síly, píše organizace Syrian Network for Human Rights (SNHR) ve své zprávě. „Pouze“ 98 civilistů přitom podle SNHR zabili teroristé z Islámského státu. SNHR je nezávislá lidskoprávní organizace, která dokumentuje porušování lidských práv ve válce v Sýrii.

V lednu podle údajů SNHR zemřelo v Sýrii rukou vládních ozbrojených sil prezidenta Bašára Asada 516 civilistů. Mezi nimi bylo 69 žen a 83 dětí. Průměrně tedy byly zabity tři děti denně, upozorňuje organizace a dodává, že 53 z 516 civilistů bylo umučeno.

Počet obětí mezi ženami a dětmi v měsíci lednu dosáhl 30 % z celkových obětí, což podle SNHR indikuje jasný záměr vládních sil útočit na civilisty. Nejvíce obětí pak našlo smrt v Damašku a na jeho předměstí, dále ve městech Dar‘á, Idlib a Aleppo.

Ruské nálety oproti tomu mají na svědomí 679 civilních životů, mezi nimi 94 dětí a 73 žen. Nejvíce obětí si vyžádaly nálety na město Dajr az-Zaur na východě Sýrie, o něco méně pak nálety na Aleppo.

101 civilních životů přičítá SNHR na vrub extrémistickým islámistickým skupinám. Za smrtí 98 civilistů stojí obávaná organizace Islámský stát, 3 má na svědomí An-Nusrá, syrská vojenská organizace. 3 civilisty, z nichž jeden byl umučen, zabily kurdské síly, mimo jiné Strana demokratického svazu (PYD).

Jak uvádí SNHR, dalších 42 civilistů usmrtily ozbrojené opoziční skupiny a ,,zbylých 41 lidí v době psaní této zprávy neidentifikovatelné skupiny“.

Čtěte také: Kdo s kým vlastně bojuje v Sýrii? Těžká odpověď i pro grafika

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články