Horší kvalitou a nechutné. Maso v konzervách by před 40 lety neobstálo
Test vepřových konzerv a lančmítů
Vepřová masa v konzervách a lančmíty již neobsahují tak kvalitní suroviny jako před čtyřiceti lety, ukázala to kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a test časopisu dTest. Všechny konzervy sice splňují dnešní nastavená kritéria, ale často jsou do nich přidávána zahušťovadla barviva i látky na zvýraznění chutí a vůní. V testu časopisu dTest nejhůře dopadlo vepřové maso Viva Carne od PT servisu a vepřový lančmít od společnosti Mei Ning. Nejlépe se naopak umístily Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě a lančmít Hamé Luncheon meat pork.
Nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalila v Kauflandu a Lidlu falšované masové konzervy. V Kauflandu se konkrétně jednalo o konzervu s krůtím masem 110 gramů značky Werblinski z Polska, kde místo avizovaných 59 % masa bylo jen 47 % masa. Kontrolou neprošly ani krůtí a kuřecí konzervy BEST v balení 120 gramů. V obou konzervách bylo mimo masa uvedeného na obalu i vepřové maso. Jiný druh masa do konzerv výrobci přidávají proto, že přidaná surovina je levnější.
V Lidlu inspektoři našli Pikok Chalupářské vepřové maso v balení 300 gramů z Polska. Masa mělo být ve výrobku 89 %, ve skutečnosti byl obsah masa jen 77 %.
V konzervách musí být minimálně 70 % masa
16 konzerv s vepřovým masem ve vlastní šťávě a lančmítem výzkumu podrobil i časopis dTest, ve kterém se zaměřil především na to, zda dnešní konzervy splňují 40 let staré potravinářské normy. Šéfredaktorka dTestu uvedla, že ze všech testovaných konzerv se původním recepturám svým složením přiblížily pouze dva výrobky. A to Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné a Hamé Vepřové maso ve vlastní šťávě.
Všechny konzervy, které testem prošly, zároveň splnily současnou vyhlášku, podle níž musí konzerva obsahovat alespoň 70 % masa, obsah vody nesmí být více než 70 % a obsah tuku nesmí být více než 40 %. „Všech jedenáct vepřových konzerv limity dodrželo. V případě Pikok Vepřové maso ve vlastní šťávě jemně kořeněné byl obsah masa dokonce devadesátiprocentní. U lančmítů byla situace již horší. Tři z pěti testovaných požadavek na obsah masa vůbec nesplnily,“ říká Hoffmannová. Nejlépe hodnocený je lančmít Hamé Luncheon meat pork, jenž jako jediný získal dobré hodnocení v senzorických zkouškách.
Žádné šlachy, chrupavky ani kosti
Podle zákona by výrobek označený jako vepřové ve vlastní šťávě neměl obsahovat žádný separát, který může mimo zbytků masa obsahovat i chrupavky, šlachy a kosti. Ten však podle laboratoře mohl být ve výrobku Hamé Vepřové maso ve vlastní šťávě k obědu i večeři a Mei Ning Vepřové maso ve vlastní šťávě. „U Vepřového masa ve vlastní šťávě Ha Ming z produkce firmy Hamé byly hodnoty natolik přesvědčivé, že lze hovořit o nedeklarovaném přídavku separátu a klamání spotřebitele. Za to jsme výrobku udělili nedostatečnou,“ říká Hoffmannová.
Ačkoliv většina konzerv nastavené limity splňovala, chuťově podle odborníků dobré nebyly. Nejhůře podle Hoffmanové z vepřových konzerv dopadlo maso Viva Carne od PT servisu, u kterého v laboratoři shledali velké množství tuku a kolagenu, blátivou konzistenci a téměř úplnou absenci chuti a vůně. Z lančmítů se na posledním místě umístil Mei Ning Vepřový luncheonmeat, který měl špatný vzhled, chuť a blátivou konzistenci.