Nejvíce šizené potraviny? České salámy a masné výrobky

Nekvalitní masné výrobky v ČR

Nejvíce šizené potraviny? České salámy a masné výrobkyNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Mezi nejvíce šizené potraviny patří v Česku salámy a další masné výrobky. Odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Výsledky tříleté analýzy ukázaly, že ze zkoumaných vzorků nejvíc nekalostí skrývají tuzemské uzeniny a další výrobky z masa. U uzenin propadlo 20 %, zatímco u ostatních potravin propadlo 2,2 %. Rekord v počtu zjištěných nesrovnalostí drží loňský test šunkových salámů, ve kterém pohořelo 40 % testovaných vzorků.

V posledních třech letech nechal dTest laboratorně prověřit kvalitu šesti druhů masných výrobků – loveckých salámů, grilovacích klobás, vepřových konzerv, šunkových salámů, párků bez strojně odděleného masa a salámů Herkules. „Otestovali jsme v součtu 88 vzorků, přičemž 21 z nich bylo hodně šizených. Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Z 21 šizených výrobků pocházeli jen tři hříšníci ze zahraničí. Zbývajících 18 propadlíků bylo vyrobeno 12 významnými zpracovateli masa v České republice.“

Mezi odhalenými nekalostmi se často objevilo nedodržení deklarovaného obsahu masa, nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin a přítomnost cizích bílkovin ukazující na levnější strojově oddělené maso (separát). „Nedodržení obsahu masa není bohužel nijak neobvyklým jevem, setkali jsme se s ním téměř ve všech našich testech. Stojí za špatným hodnocením rovné poloviny uvedených výrobků,“ komentuje častý prohřešek Hana Hoffmannová a dodává: „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %, šlo o lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding.“

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Tímto parametrem se rozumí množství samotných svalových proteinů bez započítání bílkovin původem ze šlach a vazivové tkáně. Platí, že čím je obsah svalových bílkovin vyšší, tím kvalitnější maso výrobek obsahuje. Limity pro jejich obsah stanovuje vyhláška pro některé typy výrobků, především pro trvanlivé salámy. Vyhlášku nezřídka porušily testované lovecké salámy a salámy Herkules.

Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, přičemž spotřebitel nebyl na jeho přítomnost etiketou upozorněn, byť to pravidla označování nařizují. Šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidl/ Pikok šunkový salám.

Čtěte také:

„Donutíme je, aby přestali vyrábět šmejdy,“ tvrdí Jourová k dvojí kvalitě potravin

Polovina Čechů spotřebovává i prošlé potraviny

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články