Tři michelinští kuchaři vařili z českých surovin
Potkat na jednom místě ve stejný čas tři michelinské kuchaře se nestává každý den, na pražském Žofíně se však v uplynulém týdnu tato příležitost naskytla. Slovanský ostrov hostil gastronomický festival, na kterém tři světoví kuchaři předváděli přítomným své kulinářské umění. A to význačně na českých surovinách.
„Pro české publikum jsem připravil tři chody, hlavní chod je pečená křepelka plněná jablky, fíky a českým chlebem Šumava. V každé zemi pro tento recept užívám jejich místní chléb, dodá to pak jídlu specifickou chuť daného regionu,“ říká Vitto Molica, michelinský šéfkuchař hotelu Four Seasons ve Florencii.
Právě Molica pomáhal zakládat stejnojmennou pobočku v Praze a působil zde celkem sedm let. Česká kuchyně ho podle jeho slov inspirovala v receptech, které používá doposud. „Je všeobecně známé, že česká kuchyně je dost těžká, ale tajemstvím každého šéfkuchaře je dokázat taková jídla odlehčit,“ dodává.
Vedle italského kuchaře na gastronomické akci vystoupil ještě Justin Quek, šéfkuchař restaurace Sky on 57 v Singapuru a Nicolas Decherchi z restaurace Paloma – Mougins – Cote D`Azur nedaleko francouzského Cannes. Návštěvníci veletrhu měli také příležitost ochutnat to nejlepší od tuzemských i zahraničních výrobců, kteří dodávají suroviny do českých restaurací.
„Původní ideou bylo představit na českém trhu suroviny od italských dodavatelů, v posledních letech však už mají významné zastoupení i tuzemští výrobci,“ říká Daniel Víra, výkonný ředitel společnosti FANY Gastroservis, která celou akci pořádala. Letos se jednalo již o její dvanáctý ročník.
A proč právě italských? „Před takovými deseti lety už byl v České republice dostatek pizzerií, ale nebylo to to pravé. Hosté na pizze stále dostávali suroviny typu českého eidamu. Tento trend jsme chtěli změnit,“ říká Víra s tím, že situace se již zásadně zlepšila a v současné době se veletrh rozrostl do mnohem větších rozměrů, mimo jiné právě o české dodavatele a michelinské hvězdy.