Restauratéři se bouří proti zákazu kouření: Zničí venkovské hospody

Protikuřácký zákon

Restauratéři se bouří proti zákazu kouření: Zničí venkovské hospodyROZHOVOR 2
Domov
Filip Nachtmann
Sdílet:

Stát není schopný kontrolovat mladistvé, tak svou povinnost přenáší na podnikatele. Tak hodnotí v rozhovoru pro deník ECHO24.cz jednu z novinek schvalovaného protikuřáckého zákona prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Norma ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) totiž ukládá provozovatelům restaurací, že nesmí mít v podniku podnapilé mladistvé. A kromě zákazu kouření v restauracích přináší i další kontroverzní novinky. Třeba levnější nealko než pivo.

Začátkem léta jste ostře vystoupili proti návrhu ministra zdravotnictví na zákaz kouření v restauracích. Vadil vám především nápad, aby byl provozovatel restaurace odpovědný za to, že v podniku nemá mladistvé pod vlivem alkoholu. Jak něco takového v případě přijetí zákona zajistíte?

Ano. To je úplná novinka a zároveň největší zlo, které v tom ministerském návrhu je. Stát je neschopný zajistit řádnou kontrolu mladistvých, tak tu povinnost přenese na podnikatele. Jak bychom ale něco takového měli kontrolovat? To vážně nevím. To si máme od každého, kdo vypadá jako mladistvý, vyžádat občanku, prolustrovat ho a případně mu dát dýchnout, abychom zjistili, že k nám už nepřišel podnapilý? Je to úplný nesmysl.

Ministr zdravotnictví nicméně od tohoto plánu nehodlá ustoupit…

Ale nám dodnes nikdo nevysvětlil, jak bychom něco takového měli zajistit. Nejde to aplikovat plošně. Jde o bod zákona, proti kterému se jednoznačně nejvíc stavíme. Policie může po lustraci mladistvému dát dýchnout. Ale jak má něco takového udělat provozovatel restaurace? Ty případy jsou přeci známé z praxe – přijde parta lidí do restaurace, starší si dají pivo a mladším ho prostě koupí. S tím hospodský těžko něco udělá. My jsme samozřejmě proti pití alkoholu u mladistvých, jsme pro kontroly i případné přísné postihy. Klidně ať chodí mladiství figuranti a snaží se kupit si pivo. Ale tohle je jednoduše nesmyslné.

Pojďme k samotnému zákazu kouření. Ve sněmovně v úterý opakovaně zaznívalo, jak velkým problémem je pasivní kouření, k němuž dochází často právě v restauracích a hospodách. Vám by vadilo zakázat plošně kouření v restauračních prostorách?

Všichni se asi shodneme, že je dobře kouřit méně. A pokud se zakáže kouřit v hospodách, přidáme se do skupiny dalších evropských zemí. Ale v České republice se dělají jen taková opatření, která jednoduše nepomohou lidem přestat kouřit. Jedním z nich je plošný zákaz kouření v restauracích. Trendy jsou totiž naprosto jednoznačné – v restauracích, kde se jí, se nekouří. Praha je ukázkový příklad. Problém ale nastává u malých, klasických venkovských hospod, kde se pánové večer schází na fotbal, pivo a cigaretu. Tam ten dopad bude největší. Venkovské hospody to zničí.

Jde ale o naprosto nelogický zásah do cen a do fungování trhu. Mohli bychom stejně tak regulovat třeba cenu vepřového masa, byl tu v minulosti nápad na hranolkovou daň. Lidé si neuvědomují, že právě těmito nápady ztrácejí svobodu.

To by nemusel být problém. Někteří poslanci už zvažují, že by se zákaz nemusel týkat právě hospod v malých obcích, o nichž mluvíte…

To je ale přeci další nonsens, další nesmysl. Bylo by to protěžování jedné skupiny restauračních zařízení nad zbytkem. Nebyly by stejné podmínky, nefungovalo by to. A jsou tu i další problémy – s čajovnami, bary a dalšími.

Asociace by tedy zákon vůbec neměnila? Nemělo by Česko podobně jako jiné evropské země kouření v restauracích nějak regulovat?

Stačilo by více kontrolovat dodržování současného zákona, který považuji za jeden z nejlepších v Evropě. Ten zákon je přeci jasný. Říká: ‚Pokud máš klientelu, která nechce chodit do kuřácké restaurace, tak je na tobě, abys to řešil a třeba ji změnil na nekuřáckou.‘ To je fér. Návštěvníci navíc vědí, do jakého typu restaurace vstupují. Ve stávajícím zákoně bych doporučil jedinou změnu – jasně vydefinovat, co je to stavebně oddělený prostor. To by stačilo.

Návrh obsahuje ještě jednu kontroverzní změnu. Provozovatel restaurace by měl zajistit na lístku jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Jak by podle vás něco takového fungovalo v praxi?

Vůbec nic to nepřinese, ale absolutně. Jsou jen dvě cesty – buď se bude muset zdražit pivo, které je velmi levné, nebo se bude muset udělat levné nealko. Třeba tak, že by sklenice sodovky byla o korunu levnější než pivo. Někteří hospodští by to možná řešili dokonce kohoutkovou vodou. Jde ale o naprosto nelogický zásah do cen a do fungování trhu. Mohli bychom stejně tak regulovat třeba cenu vepřového masa, byl tu v minulosti nápad na hranolkovou daň. Lidé si neuvědomují, že právě těmito nápady ztrácejí svobodu.

Budete chtít poslance ještě nějak přesvědčit, aby kouření v restauracích nezakazovali? Mluvili jste o tom s ministrem Němečkem?

Poprvé v historii tohoto zákona, který se řeší neustále a opakovaně, se s námi ministerstvo vůbec nebavilo. Vůbec. Dříve jsme byli v pracovní skupině, mohli jsme vysvětlovat stanoviska. Tentokrát nic takového nebylo. S poslanci se bavit začneme, ale teprve nás to čeká.

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články