9000 za papíry se začerněnými údaji? Nový ministr chce změnu

PŘÍSTUP K INFORMACÍM V REŽII RESORTU ZDRAVOTNICTVÍ

9000 za papíry se začerněnými údaji? Nový ministr chce změnuNOVÉ
Ministerstvo zdravotnictví Foto: FOTO: Wikimedia Commons
2
Domov
Tereza Vilímová
Sdílet:

Na ministerstvu zdravotnictví mají dlouhodobě problém s dodržováním zákona o svobodném přístupu k informacím, takzvané „stošestky“. Příkladem může být případ občana, který chtěl zjistit, jak se na ministerstvu nakládá s veřejnými prostředky. Resort si za to naúčtoval téměř 9 tisíc korun, poté mu ale dodal zcela anonymizované údaje. Polovinu roku navíc žádosti a odpovědi nezveřejňoval na svém webu, ačkoli je to ze zákona povinné. Nový ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) to hodlá napravit. Vyřizování „stošestky“ přitom spadalo do gesce odvolané náměstkyně Lenky Ptáčkové Melicharové.

Žadatel, který si nepřál být jmenován, požádal v září ministerstvo o kopie pracovních dohod uzavřené od začátku května ve dvou sekcích resortu. Zajímalo ho, jakým způsobem jsou využívány veřejné peníze a s kým jsou pracovní smlouvy uzavírány. Jelikož poskytnutí kopií bylo podle ministerstva náročné, chtělo za to zaplatit 8 800 korun.

„Úřad si může za zpracování říci o úplatu. Úhrady se poté vždy rozpadají na provozní a materiálové, jako je třeba počet kopií. Může si říct i o zaplacení za práci, říká se tomu ‚za mimořádně rozsáhlé vyhledávání‘. Vtip je v tom, že ty částky nemusí být malé,“ vysvětlil pro server Echo24.cz spoluautor zákona Oldřich Kužílek. Výše částky pak může od žádosti odradit.

Žadatel nicméně částku uhradil, s výsledkem ale spokojený nebyl. Ministerstvo mu sice smlouvy poslalo, ale ve zcela anonymizované podobě – začerněno bylo jméno, s kým byla smlouva uzavřena, jeho datum narození a adresa, ale také částka, za kterou měl práci udělat. Resort to odůvodnil ochrannou osobních údajů.

S ochrannou osobních údajů je to ale při přijímání veřejných peněz jinak. „Výjimka o veřejně činných osobách je uvedena přímo v zákoně,“ uvedl Kužílek. V zákoně se píše, že povinný subjekt poskytne základní osobní údaje o osobě, které poskytl veřejné prostředky. Zveřejnit přitom může jméno, příjmení, rok narození, obec, kde má příjemce trvalý pobyt, výši, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků.

Přijde s Ludvíkem změna?

„Fakt, že žadatel obdržel od ministerstva za částku 8 800 Kč 157 prakticky zcela anonymizovaných kopií dohod, nelze v žádném případě považovat za postup dle ustanovení zákona 106/1999 a za chybu považuji i to, že vyřízená žádost nebyla řádně zveřejněna na webu. Nepřeji si, aby úřad pod mým vedením nadále takto chybně přistupoval k agendě a nařídil jsem uvést věci neprodleně do souladu s požadavky zákona o svobodném přístupu k informacím,“ uvedl pro server Echo24.cz Ludvík.

Nový ministr, který je ve své funkci teprve od začátku prosince, podle tiskové mluvčí resortu Štěpánky Čechové chce celou věc prověřit a uvést ji na pravou míru. „Problematický stav je potřeba odstranit, žadateli se příslušný odbor omluví, poskytne informace, které mu náleží, a tyto informace řádně umístí na webové stránky. Bohužel, tento stav věcí jsem nalezl v rámci předávání kompetencí Sekce strategií, kam příslušný odbor, zodpovědný za chybný postup, patřil,“ dodal Ludvík.

Sekci strategií přitom vedla náměstkyně Ptáčková Melicharová, kterou nechal Ludvík v rámci systematizace resortu krátce po svém nástupu odvolat. S ní odvolal ještě náměstkyni pro majetek a mezinárodní věci Lenku Taie Kolaříkovou. Ludvík to zdůvodňoval tím, že se jedná o rušení nadbytečných pozic. Nyní se ale ukazuje, že minimálně v případě vyřizování „stošestky“ resort Ptáčkové dobře nefungoval. Právě Ptáčková přitom měla podezřelý vstup do funkce. Výběrové řízení jí před rokem mělo být „ušité na míru“.

Resort navíc dlouhodobě žádosti a odpovědi na ně nezveřejňoval na svém webu, což ze zákona dělat musí. Ještě v polovině září na webu nebyla zveřejněna jediná žádost a odpověď na ni za rok 2016. Když na to server Echo24.cz upozornil, resort některé žádosti doplnil s odůvodněním, že se jednalo o technický problém a žádosti se na webu pouze nezobrazovaly. Na webu ale nezveřejnil ani popisovanou žádost, za kterou si nechal zaplatit téměř 9 tisíc.

Čtěte také: Němeček jí připravil konkurz na míru. Teď se jí chce zbavit Ludvík

Výběrové řízení na náměstkyni ministra? Ušito přesně na míru

Ludvík obhájil vedení pražské ČSSD, na předsedu podpořila Sobotku

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články