Velký sýrový souboj. Švýcarský ementál už nepatří jen alpské zemi

SÝR EMENTÁL

Velký sýrový souboj. Švýcarský ementál už nepatří jen alpské zemi
Evropský soud nevyhověl žádosti švýcarských výrobců sýra ementál, kteří chtěli získat výhradní právo na používání tohoto názvu sýra v Evropské unii. Foto: Shutterstock
1
Svět
Sdílet:

Evropský soud nevyhověl žádosti švýcarských výrobců sýra ementál, kteří chtěli získat výhradní právo na používání tohoto názvu sýra v Evropské unii. Podle rozhodnutí soudu se tedy i nadále bude moct tento název používat ve všech německy mluvících zemích. Informuje o tom švýcarský list Swissinfo.

Sýrařská organizace Emmentaler Switzerland požadovala, aby sýry ementál, které pocházejí mimo Švýcarsko, byly jasně označeny tak, aby bylo jasné, že nejsou ze země helvétského kříže. To ale evropský soud odmítl a výhradní právo na toto označení Švýcarsko nezískalo. Proti rozsudku se švýcarští sýraři mohou ještě odvolat k nejvyššímu evropskému soudu, tedy k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Evropská unie tak ve středu rozhodla stejně jako loni Spojené státy americké, ve kterých se řešil zase sýr gruyére. Švýcaři si totiž chtěli udělat monopol i na tento sýr, to ale Američani odmítli, díky čemuž se tak v Americe může tento sýr prodávat i přesto, že třeba nepochází ze stejnojmenného švýcarského regionu.

Sýr ementál váží zhruba 60-100 kg a jeho průměr může dosahovat až jeden metr. Kůra plně vyzrálého sýra má světle žlutou barvu a je hladká a čistá. Průřez sýra nabízí oka velikosti vlašského ořechu, která jsou pro tento sýr typická. Tato oka pak vznikají pomocí mléčné bakterie, ve které se kyselina mléčná přemění na oxid uhličitý.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články