Žvýkačky vylučují do úst tisíce částeček mikroplastů, varují vědci
MIKROPLASTY
Jediná žvýkačka může během žvýkaní do úst uvolnit stovky až tisíce kousků mikroplastů. Upozorňují na to vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA), kteří pomocí experimentů zjišťovali, kolik plastových částic mohou tyto pamlsky na bázi polymerů do úst vypustit.
Tým vědců zjistil, že z jednoho gramu žvýkačky se uvolnilo v průměru 100 kusů mikroplastů - i když z některých kusů se uvolnilo až 600 kusů na gram. Vzhledem k tomu, že větší žvýkačky mohou vážit až šest gramů, může se během žvýkání do úst dostat až 3000 plastových částeček, píše americký list Newsweek.
Skupina vědců měřila počet částic mikroplastů v každém vzorku tak, že je obarvila na červeno a poté počítala pod mikroskopem. Tým však upozornil, že byl schopen identifikovat pouze částice širší než 20 mikrometrů, takže výsledný počet mikroplastů je pravděpodobně podhodnocený.
Analýza také odhalila, že převážná většina mikroplastů se ze žvýkačky uvolní během prvních dvou minut žvýkání - spíše díky mechanickému působení čelisti a zubů než vlivem slin - a během osmi minut se uvolní 94 % mikročástí. Vědci proto doporučují, aby lidé, kteří chtějí žvýkat i nadále, ale zároveň chtějí snížit své vystavení mikroplastům, žvýkali raději jeden kus déle.
Vliv mikroplastů na lidské zdraví
Vědci se obávají dopadu mikroplastů na zdraví; některé studie na zvířatech a lidských buňkách naznačují, že by nám částice mikroplastů mohly škodit.
„Naším cílem není nikoho znepokojovat,“ uvedl autor studie na UCLA a profesor Sanjay Mohanty. „Vědci zatím s určitostí nevědí, zda jsou pro nás mikroplasty nebezpečné, nebo ne. Neexistují totiž žádné studie na lidech. S jistotou však víme, že jsme plastům vystaveni v každodenním životě - a to jsme zde chtěli prozkoumat,“ dodal.
Profesor Mohanty a jeho kolegové ve své studii provedli sérii experimentů s deseti různými značkami komerčně dostupných žvýkaček - pěti přírodními a pěti syntetickými.
„Naše původní hypotéza byla, že mnohem více mikroplastů obsahují syntetické žvýkačky, protože jejich základem je určitý druh plastu,“ uvedla spoluautorka studie a biologická inženýrka z UCLA Lisa Loweová. „Překvapivě se však uvolňovalo podobné množství mikroplastů jak při žvýkání syntetických, tak i přírodních žvýkaček,“ dodává.
Přírodní žvýkačky se vyrábějí z polymerů na přírodní bázi. K jejich výrobě se používají především mízy stromů, zatímco jejich syntetické protějšky používají polymery na bázi ropy.
Částice mikroplastů (menší než 5 milimetrů) a nanoplastů (menší než 0,001 milimetru) jsou v životním prostředí všudypřítomné a mohou se dostat i do potravin, které jíme. Tyto částice byly v minulosti nalezeny v různých tělesných orgánech, včetně mozku, ledvin, jater, placenty či varlat, přičemž vědci odhadují, že lidé mohou ročně zkonzumovat až desítky tisíc mikroplastů.