Nejen v akci, ale i bez éček. O potravinách se dozvíte zase o něco víc!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejen v akci, ale i bez éček. O potravinách se dozvíte zase o něco víc!
Snažíte se nakupovat potraviny nejen v příznivých cenových akcích, ale i též v příznivém složení a bez umělých éček? Pro vaše zdraví a zdraví vaší rodiny? Foto: Scott Warman
2
INZERCE
  • FÉR POTRAVINA
Sdílet:

Snažíte se nakupovat potraviny nejen v příznivých cenových akcích, ale i též v příznivém složení a bez umělých éček? Pro vaše zdraví a zdraví vaší rodiny? Jistě vás potěší, že si můžete orientaci mezi spoustou supermarketů a v jejich široké nabídce rychle usnadnit. Třeba pomocí mobilních aplikací, ale i webových stránek projektů, které se cenám a složení potravin věnují.

Online letáky na jednom místě

Že se dají sledovat letáky supermarketů z jednoho místa na webu, jistě není žádnou novinkou. Pro letáky Billa, Tesco, Albert nebo Lidl nemusíte chodit na stránky každého z těchto prodejců. Stačí navštívit Letákomat.cz, kde jsou všechny letáky koncentrovány na jednom místě. Včetně například letáku Penny.

Do mobilu si můžete stáhnout mobilní aplikaci, a tak mít všechny slevové letáky vždycky s sebou v kapse. Bez složitého vyhledávání a listování, bez starostí, kam s papírovým letákem, až přestane platit. Potěšující zprávou je, že supermarkety stále více zařazují do své nabídky, ale i do slev, potraviny s „férovým složením“. Co to znamená?

Fér potravina

Další vychytávkou pro levnější a zdravější nákupy je aplikace (nebo webové stránky) projektu FÉR potravina. O co jde? Spolek FÉR potravina (možná jej znáte pod původním názvem Nutriatlas) je nezisková organizace, která čte etikety za vás. Ne že by si lidé z tohoto spolku mysleli, že nedokážete složení potravin přečíst. Ale pomohou vám vyznat se v etiketách. Jak?

Potraviny, které mají nezávadné složení, označují logem FÉR potravina. Logo, ve všech jeho aktuálních podobách, vidíte na obrázku níže. Co je nezávadné složení? Spolek jej definuje takto: „Označujeme pro spotřebitele potraviny bez zbytečných aditiv, se známým původem a s vysokým obsahem základních složek, z nichž by měly být vyrobeny.“

 

Foto: FÉRpotravina.cz

 

Databáze s intuitivním vyhledáváním

Jak v aplikaci, tak na stránkách FÉRpotravina.cz, najdete databázi potravin, kde je možné vyhledávat podle různých parametrů. Ale to zdaleka není všechno. K dispozici zde máte i databázi Éček, která jsou povolena nebo zakázána pro použití výlučně v potravinách. Vedle databází tu funguje i blog s osvětou v oblasti potravin, jejich zpracování.

Nemohou chybět ani recepty na zdravou přípravu jídle ze surovin, co prošly hodnocením spolku FÉR potravina. I mezi recepty můžete vyhledávat podle různých kritérií, zobrazit si u nich můžete nechat i jejich výživové hodnoty.

Aby služba byla kompletní, informují ve FÉR potravině i o zboží a šaržích, které musely být staženy z trhu, z důvodu své závadnosti, nebezpečnosti. S Fér potravinou spolupracuje například dTest, Černé Ovce, či KalorickéTabulky.cz.

Kombinujte aplikace, databáze i recepty

Díky kombinaci obou aplikací si můžete snadno vyhledat nejen potraviny ve slevě a za výhodné ceny. Také si rovnou ověříte, zda je o produkt, jehož etiketa prošla posouzením férovosti pro spotřebitele. Etiketa je snadnou orientací.

Ale pozor, že balíček s výrobkem není označen etiketou „FÉR potravina“, ještě neznamená, že je závadný. Trh s jídlem je přece jen široký, a spolek ještě zdaleka neprostudoval každý nabízený produkt. Nevěště ale hlavu.

Právě v těchto situacích vám pomůže databáze éček, podle níž se snadno sami zorientujete ve složení potravin, které byste rádi z online letáku nakoupili. Že si lidé stále více zvykají hledat éčka v databázi FÉR potravina, svědčí i zpětná vazba od jednoho z uživatelů, kterou spolek zveřejnil na svých stránkách: „Já appku využívám k tomu, abych chápal, co znamenají jednotlivá éčka v produktech, které jím.“

Cvrčky najdete pod číslem 120

Jak se do složení potravin promítne možnost/povinnost přimíchávat hmyz? To ukáže až budoucnost. Návrhů je několik, pravděpodobně se jim nevyhnou ani vegani. Cvrčky pravděpodobně najdou v budoucích sójových výrobcích.

V současnosti se ze sušených samiček hmyzu využívá jen kyselina karmínová, označení nese E120. Bývalá košenila, dnes už se pojmenovává jako karmín nebo kyselina karmínová. Jde o barvivo, které se nejčastěji využívá v uzeninách, cukrovinkách, cukrářských výrobcích. Považována je za středně škodlivé éčko - seznam vedlejších účinků a rizik najdete právě na stránkách projektu FÉR potravina.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz