Domácí jablkovice i gin z Podkrkonoší
KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Svijanský Újezd je malebná vesnice v Libereckém kraji s výhledy na Český ráj či Ještěd. Manželé Dlabolovi tu v posledních letech postupně otevřeli řemeslnou moštárnu, pěstitelskou pálenici a lihovar. O originálních produktech si dnes šuškají znalci v širém okolí a značku Dlabka objevují milovníci pálenek nejen v Praze.
Smělá vize i úcta k ovoci
Příběh o založení společnosti Dlabka je pro současnou generaci lihovarníků svým způsobem symptomatický. Manželé Ondřej a Kateřina Dlabolovi měli úspěšně rozjeté kariéry ve finančním sektoru v Praze. Život ve velkoměstě spojený s nutností projít každé ráno dveřmi prosklené kanceláře jim však dlouhodobě nepřinášel radost a naplnění. Nejprve se přestěhovali do Odolene Vody, ale v roce 2017 se naskytla příležitost pořídit zanedbanou zemědělskou usedlost ve Svijanském Újezdu nedaleko Turnova. K ní náleželo mimo jiné přes pět hektarů vzrostlých ovocných sadů, díky jimž bylo o suroviny postaráno. Jenže zatímco mnoho zemědělců v okolí se spokojí s tím, že prodávají sklizená jablka koncovým zákazníkům, Dlabolovi cítili, že míří o něco výše.
V roce 2020 se tak veřejnosti otevřela pěstitelská pálenice a moštárna Dlabka, a to ve zcela nových designových prostorech, které navrhli mladí architekti z pražského studia OBJEKTOR.‘Budova palírny získala v rámci soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu 2022 zvláštní ocenění Agentury ochrany přírody a krajiny za citlivé umístění provozovny v krajině. Dlabolovým to nejen přivedlo zajímavé zákazníky, ale zároveň dalo jasné potvrzení, že jejich vize o šetrném a udržitelném podnikání s vysokou přidanou hodnotou má smysl.
Láhev na přání, nebo také do sbírky
Současná filosofie palírny a lihovaru, který svou licenci získal v roce 2021, stojí na maximálním možném návratu k tradici a podstatě celého řemesla. To se projevuje například promyšlenými technologickými postupy, které nechávají vyniknout původní chuť ovoce. Ale
také tím, že destilace probíhá z velké části ze surovin, které vyrostly v blízkém okolí palírny. Dlabolovi kromě tradičních odrůd jablek sázejí i stromy, které v regionu nemají takovou tradici – například meruňky. Další potřebné ingredience, jako je koření či citrusy, si pečlivě vybírají v zahraničí.
Příběh palírny a lihovaru Dlabka výrazně ovlivnila také rodina Houdkových. Matěj Houdek v roce 2021 dovezl do Svijanského Újezdu první sladinu a pustil se do produkce whisky, jejíž úvodní várka dosáhne plnoletosti na jaře příštího roku. Jeho žena Běla, která pracuje jako art directorka v marketingové agentuře, navrhuje designové etikety (nedávno získaly ocenění v soutěži Obal roku 2023) a stará se o propagaci značky.
Nově i v restauracích a barech
Kromě tradiční slivovice, jablkovice, višňovice nebo meruňkovice nechybí v nabídce lihovaru Dlabka také giny. Ty jsou vyráběny z pečlivě vyladěné kombinace bylin, koření a citrusových plodů. Mezi nabízené speciality patří Rose gin s vůní růžových okvětních lístků nebo Cocoa gin, v němž jsou k bylinám a koření přidány kvalitní pražené kakaové boby od královohradecké čokoládovny Jordis. U likérů je klíčem k úspěchu dokonalé vyladění chuti, tak aby finální produkt nebyl zbytečně přeslazený a vynikla chuť surovin a koření. K novinkám patří ořechový likér nebo „elixír zdraví“ v podobě zázvorky, která v létě s ledem a sodou skvěle osvěží a v zimě je skvělým pomocníkem v boji proti nachlazení.
Nadcházející měsíce se ponesou také ve znamení čekání na okamžik, kdy bude možné s velkou slávou ochutnat první doušky pečlivě vypálené whisky, která zatím zraje v dubových sudech. Zákazníci nyní mají možnost investovat do podílu ve whisky produkci a mít tak slovo v tom, v jakém sudu nebo jak dlouho bude jejich várka zrát. Protože je každý sud jedinečný, zachovává ve whisky charakteristický otisk a umožňuje s chutěmi kreativním způsobem experimentovat.
Produkty lihovaru Dlabka v současnosti objevují lidé v restauracích v Praze i okolí a často se při tom ptají, odkud pocházejí a jaká je jejich historie. Je to příběh dvou rodin, jedné neobyčejné dřevostavby na tradiční české vesnici, a především lásky k řemeslu, která je cítit z každého doušku kvalitního alkoholu. Právě tady, pod korunami stromů, s výhledem na Trosky i Ještěd, chutná vůbec nejlépe.