Maso se salmonelou, které čeští prodejci poslali do škol a nemocnic, dovezla firma patřící Agrofertu

Problémové maso

Maso se salmonelou, které čeští prodejci poslali do škol a nemocnic, dovezla firma patřící AgrofertuAKTUALIZOVÁNO
Maso z Polska ve školách Foto:

Foto: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Českou republikou hýbe kauza dovozu nekvalitních potravin dlouhodobě. Jakkoliv se o ní v tuzemsku mnohdy mluví jako o problému na straně Polska, čeští dodavatelé se většinou snaží zboží nakoupit co možná nejlevněji, pod průměrem polských cen. Tamější maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely nyní valašskomeziříčská společnost MP Krásno dovezla k sedmi odběratelům ve Zlínském kraji, mezi nimiž jsou mimo jiné školy, nemocnice nebo restaurace. Maso dodala společnost Animalco patřící pod koncern Agrofert.

Po jednom odběrateli je také v Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V některých provozech už část z 201 kilogramů masa zpracovali a zkonzumovali. Uvedl to ve čtvrtek zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. „Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ uvedl Majer.

MP Krásno vydalo ve čtvrtek prohlášení, v němž přímo uvádí, že mu maso dodala firma Animalco a že zásilka „nebyla použita k výrobu masných výrobků, a tudíž nejsou tímto případem dotčeny žádné masné výrobky jím vyráběné“. Podle něj byli všichni odběratelé o zprávě informováni s tím, že se maso začalo stahovat z trhu.

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. „Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není,“ řekl ČTK ve čtvrtek odpoledne ředitel školy Jan Košárek. Státní veterinární správa v týž den uvedla, že ze zhruba 700 kilogramů polského masa z rizikové šarže, která se našla ČR, se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů a potravin nebo se dále dohledává asi 133 kilogramů. Přibližně polovina z toho se snědla právě na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Maso do nemocnice přišlo v pondělí, další den se z něj připravovaly středeční obědy. „Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem,“ řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Připraveno bylo 170 obědů pro zaměstnance i pacienty. „Pevně věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná, a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny,“ uvedl Havrlant.Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

Kam se mimo jiné dostalo polské maso?

Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži
množství: celkem 64,55 kg (26,43 kg, 24,55 kg, 8,56 kg, 5,01 kg)
datum dodání: 2x 18. 2. 2019, 19. 2. 2019, 20. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno

ZŠ a mateřská škola Ořechov
množství: 11,39 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství bude vráceno, ověřeno

Kroměřížská nemocnice
množství: celkem 21,26 kg (10,91 kg, 10,35 kg)
datum dodání: 2x 18. 2. 2019
- spotřebováno 16,92 kg po tepelné úpravě, 4,34 kg bude vráceno, ověřeno

Základní a mateřská škola Sehradice
množství: 4,51 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno

Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

Předseda představenstva MP Krásno Karel Pilčík dnes dopoledne ČTK řekl, že do společnosti přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho podle něj dále prodala devíti odběratelům v Česku, veterináři však mají zprávy o deseti zákaznících. Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.

Podle Pilčíka to však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná. Dnes odpoledne ČTK řekl, že výsledky testů budou k dispozici pravděpodobně v pondělí. Podle něj jde o pochybení, které se může stát, již dříve prý řešil problém s šaržemi se závadným masem z jiných zemí. „A nestalo se to jen Polákům,“ uvedl Pilčík.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. „Jde o dvě jiné kauzy,“ uvedl Pilčík. Kvůli případu zavedl stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

Čtěte také: Polského hovězího se salmonelou se jen na Moravě snědlo 22 kg. Kam všude se dostalo?

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Špatné rande, nebo sexuální napadení?

KOMENTÁŘ

Ne „proč“, ale „proč teď“? není mizogynní, ale naopak racionální reakce na obvinění Filipa Turka za sexuální agresi. Násilí na bývalé partnerce, kterého se měl ...

00:08

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články