Maso se salmonelou, které čeští prodejci poslali do škol a nemocnic, dovezla firma patřící Agrofertu

Maso se salmonelou, které čeští prodejci poslali do škol a nemocnic, dovezla firma patřící AgrofertuAKTUALIZOVÁNO
Maso z Polska ve školách Foto:

Foto: Shutterstock

Svět

Problémové maso

jhr Echo24

Českou republikou hýbe kauza dovozu nekvalitních potravin dlouhodobě. Jakkoliv se o ní v tuzemsku mnohdy mluví jako o problému na straně Polska, čeští dodavatelé se většinou snaží zboží nakoupit co možná nejlevněji, pod průměrem polských cen. Tamější maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely nyní valašskomeziříčská společnost MP Krásno dovezla k sedmi odběratelům ve Zlínském kraji, mezi nimiž jsou mimo jiné školy, nemocnice nebo restaurace. Maso dodala společnost Animalco patřící pod koncern Agrofert.

Po jednom odběrateli je také v Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V některých provozech už část z 201 kilogramů masa zpracovali a zkonzumovali. Uvedl to ve čtvrtek zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. „Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ uvedl Majer.

MP Krásno vydalo ve čtvrtek prohlášení, v němž přímo uvádí, že mu maso dodala firma Animalco a že zásilka „nebyla použita k výrobu masných výrobků, a tudíž nejsou tímto případem dotčeny žádné masné výrobky jím vyráběné“. Podle něj byli všichni odběratelé o zprávě informováni s tím, že se maso začalo stahovat z trhu. 

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. „Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není,“ řekl ČTK ve čtvrtek odpoledne ředitel školy Jan Košárek. Státní veterinární správa v týž den uvedla, že ze zhruba 700 kilogramů polského masa z rizikové šarže, která se našla ČR, se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů a potravin nebo se dále dohledává asi 133 kilogramů. Přibližně polovina z toho se snědla právě na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Maso do nemocnice přišlo v pondělí, další den se z něj připravovaly středeční obědy. „Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem,“ řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Připraveno bylo 170 obědů pro zaměstnance i pacienty. „Pevně věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná, a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny,“ uvedl Havrlant.Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

Kam se mimo jiné dostalo polské maso?

Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži
množství: celkem 64,55 kg (26,43 kg, 24,55 kg, 8,56 kg, 5,01 kg)
datum dodání: 2x 18. 2. 2019, 19. 2. 2019, 20. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno

ZŠ a mateřská škola Ořechov
množství: 11,39 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství bude vráceno, ověřeno

Kroměřížská nemocnice
množství: celkem 21,26 kg (10,91 kg, 10,35 kg)
datum dodání: 2x 18. 2. 2019
- spotřebováno 16,92 kg po tepelné úpravě, 4,34 kg bude vráceno, ověřeno

Základní a mateřská škola Sehradice 
množství: 4,51 kg
datum dodání: 19. 2. 2019
- celé množství spotřebováno po tepelné úpravě, ověřeno

Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

Předseda představenstva MP Krásno Karel Pilčík dnes dopoledne ČTK řekl, že do společnosti přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho podle něj dále prodala devíti odběratelům v Česku, veterináři však mají zprávy o deseti zákaznících. Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.

Podle Pilčíka to však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná. Dnes odpoledne ČTK řekl, že výsledky testů budou k dispozici pravděpodobně v pondělí. Podle něj jde o pochybení, které se může stát, již dříve prý řešil problém s šaržemi se závadným masem z jiných zemí. „A nestalo se to jen Polákům,“ uvedl Pilčík.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. „Jde o dvě jiné kauzy,“ uvedl Pilčík. Kvůli případu zavedl stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

Čtěte také: Polského hovězího se salmonelou se jen na Moravě snědlo 22 kg. Kam všude se dostalo?

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Související články