V Sedlčanech skončí výroba sýrů, přesune se na Vysočinu
konec tradice
V Sedlčanech na Příbramsku skončí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. Uvedli to po jednání s vedením firmy starosta Sedlčan Jiří Burian (ODS) a ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Příbrami Renata Malichová. V sedlčanském závodě pracuje téměř tři sta lidí.
Podle Buriana jde o špatnou zprávu pro město. Připomněl, že v sýrárně nacházely hodně uplatnění ženy. „Ta fabrika tu má svou téměř sedmdesátiletou historii, má tradiční výrobu, která odtud zmizí. A to je asi největší ztráta včetně těch pracovních míst,“ uvedl Burian.
Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce podle Buriana zachovat vazby na dodavatele mléka, volné protory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.
Pracovníci úřadu práce plánují, že vyjedou přímo za zaměstnanci sýrárny. „Sestavíme výjezdovou jednotku, která bude s těmi lidmi jednat a nabízet jim místa,“ uvedla Malichová. Cílem je, aby plynule přešli na jiné pozice, nebo zaměstnanecké rekvalifikace. Část pracovníků chce firma přesvědčit k odchodu na Vysočinu.
V Sedlčanech je podle Buriana zatím nízká nezaměstnanost kolem 3,5 procenta, sýrárna ale patří mezi největší zaměstnavatele. Dalším významným podnikem jsou Sedlčanské strojírny, hodně lidí pracuje i v nemocnici. „Řada lidí také dojíždí za prací do Prahy,“ dodal starosta.
V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.
Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina. V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny. Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.
Otázkou je, jaký bude další osud obchodní značky Sedlčanský, pod níž se prodávají známé hermelíny a další výrobky. V minulosti se pořádala například i soutěž štafet v kvadriatlonu O pohár sedlčanského hermelínu.