Obliba piva ve vedrech stoupá. Alkoholická pijí lidé ale raději až večer
Pitný režim
Teploty nad 30 stupňů Celsia pivnímu trhu nesvědčí. Lidé zpravidla pijí méně alkoholických nápojů a spíše až večer po ochlazení vzduchu. Pak dávají přednost pivům s menším množstvím alkoholu, ochuceným pivním mixům nebo nealkoholickému pivu, sdělila ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Pivovarům nepomohl ani chladný květen, kdy se meziročně propadl výstav piva o desetinu a pivní export o šest procent. Podle Karlovarských minerálních vod (KMV) volí spotřebitelé ve vedrech více nealkoholických nápojů, proti mimosezonním prodejům mohou být prodeje i dvojnásobné.
„Červen platí z hlediska pivovarnictví za silný měsíc. V posledních dvou týdnech zažíváme tropické dny s teplotami nad 30 stupňů Celsia. Pivní zahrádky tak konečně zahájily letní sezonu a těší se přílivu místních i turistů. Očekáváme, že horké počasí vylepší slabá květnová čísla, ačkoliv ze zkušenosti víme, že ani tropické teploty spotřebě zejména čepovaného piva nesvědčí. Je-li totiž více jak 30 stupňů Celsia, lidé zpravidla pijí alkoholových nápojů méně,“ uvedla Ferencová.
Obecně však bývá spotřeba piva v letních měsících průměrně třikrát vyšší než v zimě, pro pivovarnictví jde o klíčové období. „Letošní květnové počasí však pivu nepřálo a bylo nejchladnější za téměř 30 let. V nižších polohách se průměrná teplota pohybovala kolem deseti stupňů Celsia, což je v ostrém kontrastu s tím loňským, kdy se teploty často dostávaly i nad 25 stupňů a průměrná teplota byla 17 stupňů,“ upozornila ředitelka.
Proti loňsku podle ní v květnu oslabily prodeje sudového piva o 15 procent a tankového o 21 procent. „Trend poklesu spotřeby čepovaného piva v hospodách a restauracích však není jen vinou počasí, ale dlouhodobým problémem ohrožujícím tradiční českou pivní kulturu,“ dodala. Naopak se zvýšily prodeje piva v plechu, které jako jediné po loňskému květnu vykázaly nárůst. Prodej piva v plastu se snížil o 14 procent, o skoro 40 procent pak klesly prodeje minisoudků, protože si Češi letos zahradních oslav v květnu kvůli počasí neužili.
Naopak výrobcům nealkoholických nápojů vyšší teploty nevadí, lidé podle mediálního zástupce KMV Pavla Nováka potřebují doplňovat minerály a samozřejmě tekutiny. „Spotřebitelé v teplém počasí z naší nabídky nejčastěji volí přírodní minerální a pramenité vody včetně ochucených. K nejoblíbenějším příchutím našich balených vod v ČR patří citron, pomeranč nebo bílé hrozno, nicméně Češi rádi vyzkouší méně typické chuťové varianty jako například granátové jablko nebo černé plody,“ dodal Novák.
Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka zatím dosahovala spotřeba vody v metropoli průměrných spotřeb při těchto teplotách, v předminulém týdnu činila 3800 litrů za sekundu, v minulém pak 3600 litrů za sekundu. „Na začátku července v souvislosti s odjezdem Pražanů na prázdniny očekáváme průměrnou spotřebu mezi 3000 až 3200 l/s. Loni byl extrém na přelomu července a srpna, kdy se spotřeba vyšplhala na 4000 l/s,“ dodal. Podle něj má Praha dostatečné zásoby vody z Káraného a Želivky. „V případě mimořádné události můžeme využít i Podolskou vodárnu, která slouží jako záložní zdroj. Ani v loňském parném létě Praha žádné problémy se zásobováním pitnou vodou neměla,“ uzavřel.