Testy odhalily v kuřatech salmonelu. Propadly hlavně výrobky Agrofertu
výsledky časopisu dTest
Kuřecí maso platí ve společnosti díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku za relativně zdravé. Jak však ukazují výsledky testu časopisu dTest, mnohdy může být vinou přítomnosti řady bakterií naopak nebezpečnější než jiné druhy masa. Kromě salmonely odhalilo testování u prsních řízků i další bacily nebo přílišné množství vody. Z 11 vzorků podrobených analýze vychází nejhůře produkty Vodňanské drůbeže, firmy spadající pod koncern Agrofert. Test odhalil salmonelu hned ve 3 z 5 testovaných vzorků.
Lidem z požití kuřecího masa obecně hrozí nákaza bakteriemi salmonely, ale také E-coli či stafylokoky. Vyvolávají střevní potíže, zvracení nebo horečky. Protože se jednotlivé testované šarže mohou lišit, ukládají předpisy analýzu alespoň 5 balení s tím, že všechna musejí být čistá. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení,“ uvedl Jan Maryška z dTestu.
K nákaze salmonelou dojde už při požití 20 bakterií. „V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti. Na přítomnost salmonel jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ napsal ve výčtu Maryška. „Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci na prošetření,“ dodal.
Server Echo24 společnost Vodňanská drůbež kontaktoval s žádostí o vyjádření. Zástupci firmy je přislíbili, zatím však nedodali.
„Máme informace jen z médií. Neznáme detaily a neznáme podmínky, za kterých testování probíhalo. Přijde nám to podivné, protože naše provozy splňují nejpřísnější standardy a jsou pod stálým veterinárním dohledem. Samozřejmě celou věc prověříme,“ uvedl pro TN.cz mluvčí Pavel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, pod který Vodňanské kuře spadá. Podnik je ve svěřeneckém fondu současného premiéra Andreje Babiše.
Střevní Escherichia coli byla zjištěna ve 4 případech, především v řízcích řetězce Albert. Kampylobakterie se objevily v jednom produktu. Na tzv. koagulázopozitivní stafylokoky výzkumníci narazili ve třech případech u značek. Billa/Vocílka, Karapetjan a Coco Rico.
Test naopak vyvrátil obavy spotřebitelů o tom, že kuřecí maso často obsahuje antibiotika. „Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů. Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ uvedl na pravou míru redaktor dTestu. Normám nevyhověly ještě dva produkty Lidlu a Albertu, v nichž se nacházelo více vody, než je přípustné. Předpisy udávají, že objem vody v mase může přesahovat množství bílkovin maximálně 3,4krát. V tomto případě přesahovaly povolenou normu 3,55krát.
Mluvčí marketů Albert Barbora Vanko zareagovala pro TN.cz: „Na základě výsledků časopisu dTest jsme se ihned spojili s dodavatelem a dohodli jsme se na kontrolním testování. Zároveň výrobek sami preventivně prověřujeme. Ujišťujeme zákazníky, že ve spolupráci s našimi dodavateli máme nastavený důsledný systém kontroly kvality zboží.“