Významný fyzik radí v energetické krizi: Těstoviny vařte jen dvě minuty
ÚSPORY V DOMÁCNOSTI
Energetická krize zasáhla celou Evropu a spotřebitelé hledají různé cesty, jak ušetřit na výdajích za energie. Do diskuse na téma úspor v domácnosti se zapojují i významní vědci. Jedním z nich je držitel Nobelovy ceny za fyziku za rok 2021 Giorgio Parisi. Podle jeho vyjádření se dá kratší dobou vaření těstovin výrazně ušetřit. Uvedl to server rnd.de.
Fyzik Parisi radí, aby se při vaření špaget, penne nebo kolínek voda pouze přivedla do varu, vložené těstoviny se přikryly pokličkou a po dvou minutách se vypnul přívod tepla. „Tímto postupem se ušetří až osm minut spotřeby plynu nebo elektřiny,“ uvádí italský fyzik z římské univerzity La Sapienza.
Tento postup, odborně nazývaný „pasivní vaření“, podporuje i populární chemik a vědecký novinář Daria Bressanini. Předkládá již 200 let známý fakt, že proces vaření nezávisí na varu vody a počtu stoupajících bublinek, nýbrž na teplotě. Není tedy nutné udržovat vodu v neustálém varu.
Pasivní způsob vaření však neoceňují někteří profesionální šéfkuchaři. Bývalý šéfkuchař italského premiéra Antonello Colonna na základě svých zkušeností tvrdí, že touto metodou se těstoviny pouze „zgumovatí“. Dodává však, že každý má své domácí vaření přizpůsobit svým finančním možnostem.
Podobné rady již vydávají i některé státní úřady. Například italský ministr pro ekologický přechod Roberto Cingolani doporučuje po vhození těstovin do vroucí vody přímo vypnout nebo omezit výkon spotřebiče na minimum. Je to jeden z tipů, které chce italská vláda vydávat během podzimu v rámci celostátní osvětové kampaně k úsporám energie.