Ceny piva a jídla zřejmě poletí nahoru. Náklady se mohou měnit každé dva týdny

RŮST CEN

Ceny piva a jídla zřejmě poletí nahoru. Náklady se mohou měnit každé dva týdny
Pivo bude zřejmě i nadále zdražovat. Foto: Shutterstock
1
Ekonomika

Záviš Dobiašovský

Češi si budou zřejmě v příštích měsících muset zvykat na stále vyšší ceny jídla i pití v restauracích či hospodách. Od začátku roku není výjimkou zdražování až o dvacet procent, kromě jídla zdražuje například i řada pivovarů, což se výrazně projevuje do cen točeného piva. Podniky ke zdražování tlačí zejména zvýšené náklady, jejichž ceny se mohou měnit i několikrát za měsíc.

Nejprve koronavirus, nyní mění návyky zákazníků prudký nárůst cen. Ačkoliv se tak po dvouletých pandemických omezeních začínají lidé do podniků navracet a tržby za první tři měsíce roku ukazují na výrazné zlepšení proti covidové době, nad restauracemi či hospodami nyní visí strašák zdražování.

Například plzeňské podniky sdružené pod skupinou Hospodska tak musely už od začátku roku zdražovat v průměru o deset až dvacet procent, jak deníku Echo24 řekl restauratér Luboš Kastner. „Nepřenášeli jsme vše na hosta, u některých položek jsme spolkli nárůsty a ubrali si profit, ale vyhodnocujeme to a víme, že nás jiná cesta nečeká, než že to budeme muset na hosta přenést,“ řekl deníku Echo24 Kastner.

Náklady restauracím podle něj v případě jídla vyrostly až o 20 %. Zdražování se tak už projevuje i na chování hostů. „Chodí méně často, ale utratí víc,“ dodal Kastner s tím, že to částečně souvisí ale i právě s vyššími cenami. Ty se podle něj někteří restauratéři zatím snaží srážet tím, že sníží kvalitu služeb. Pokud si však kvalitu chtějí udržet, musí jít s cenami nahoru.

A ceny se podle něj budou turbulentně měnit i nadále. „Musí se zdražovat. Žádný dodavatel vám třeba teď negarantuje ceníky na déle než dva až tři týdny. A my se nemůžeme zazásobit na rok, to nejde, takže se bude zdražovat,“ řekl Kastner. To samé podle něj platí i u piva, kde cena dlouhodobě neodpovídá realitě trhu, i zde se pak projeví dramatický růst nákladů.

Například společnost Pivovary CZ Group, které sdružuje pivovary v Litovli, Přerově a Hanušovicích, oznámila od dubna zdražení půllitru čepovaného piva o korunu. Zvýšení cen sudového piva zhruba o šest až sedm procent souvisí s výrazným nárůstem cen vstupních surovin, energií či obalových materiálů. Průběžně zvyšují ceny piva i ostatní pivovary. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, oznámil zdražení od dubna také o jednu korunu, což se týká značek Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích.

Podle analýzy firmy SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous, si restaurace v prvním čtvrtletí letošního roku na tržbách polepšily zhruba o polovinu. Loni ovšem ve stejném období mohly stravovací provozy prodávat občerstvení pouze přes výdejní okna či rozvoz. Tržby proti prvním třem měsícům předcovidového roku 2019 byly letos vyšší o osm procent. K růstu tržeb však přispěla vysoká inflace, návštěvnost restaurací byla totiž ve srovnání s dobou před pandemií asi o 16 procent nižší, vyplynulo z analýzy.

Inflace v lednu podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhla 9,9 procenta, v únoru vzrostla na 11,1 procenta. Stoupala i v březnu, a to na 12,7 procenta, kdy byla nejvyšší od května 1998. Výrazně rostou ceny elektřiny, plynu, ale třeba také potravin.