Zabiják zubů Prosecco? Vědci zkoumali „ničitele“ zubní skloviny

Video uvnitř

Zabiják zubů Prosecco? Vědci zkoumali „ničitele“ zubní sklovinyNOVÉ 1
Svět

nel

„Proseccový úsměv“ je poměrně nový fenomén, který popisuje negativní účinky pití šumivého vína. Britská dentální asociace (BDA) varuje před následky, které má pravidelné pití směsi kyselých uhličitých bublinek, alkoholu a cukru. Britská nezávislá charitativní organizace Oral Health Foundation provedla pokus, kde zkoušela vliv dalších sladkých nápojů na zubní sklovinu, informují britské deníky.

Vědci z Oral Health Foundation pro pokus použili sedm zdravých zubů a umístili je do sterilních zkumavek. Zkoumali vliv nápojů, které mají pověst, že „kazí zuby“ jako energetický nápoj, Cider a nápoj pro sportovce. Zahrnuli navíc mléko a vodu. Zuby byly do zkumavek namočené po dobu čtrnácti dnů. Člověk samozřejmě nemá zuby tak dlouhou dobu namočené ve sladkých nápojích, ale dají se tak pozorovat dlouhodobé účinky.

Po čtrnácti dnech odborníci analyzovali dopad na zubní sklovinu, která obsahuje 96 procent nerostů včetně vápníku, fosforu a hořčíku. Zubař a správce Oral Health Foundation Ben Atkins vysvětlil, že s výjimkou mléka a vody představují ostatní nápoje riziko rozpadu zubní skloviny.

Ve škále od jedné do deseti, kdy je desítka největší hrozbou na ničení skloviny, získal nápoj pro sportovce šestku, energetický nápoj osmičku a Cider dokonce devítku. „Kyselina v jablečném moštu zlikvidovala hodně zubní skloviny,“ komentoval výsledek doktor Atkins. V podstatě stejné je tomu i u slavného italského vína prosecco. 

„Prosecco nabízí silnou trojitou kombinaci sladkosti, alkoholu a oxidu uhličitého. Může ohrozit vaše zuby, což vede ke zvýšení citlivosti a ničení zubní skloviny,“ řekl vědecký poradce britského sdružení pro zubní lékařství Damien Walmsley pro Daily Mail.

Znamením problému je bílá čára pod dásněmi, které jsou na dotek měkké. Signalizuje začátek vzniku kazu. Sycené nápoje uvolňují oxid uhličitý, který se rozpouští do kyseliny uhličité. Přestože jsou osvěžující, zvyšují kyselost. Prosecco má pH 3,25, podobně jako jiné šumivé nápoje. Oslabuje ale zubní sklovinu, proto jsou zuby po vypití nápoje citlivější.

Doktor Mervyn Druian řekl, že ženy jsou k „proseccovému úsměvu“ náchylnější. „Ženy si prosecco užívají. Narozdíl od vína, které se často dává k jídlu, je jednoduché pít několik skleniček prosecca, aniž byste si toho nějak všimli,“ uvedl Druian pro The Independent. „Pár sklenic je v pořádku, ale když pijete příliš mnoho, máte problém,“ dodal.  

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: VIDEO: Trumpovy nové zuby? Sociální sítě zaujala výslovnost při kontroverzním projevu