Vařil pro Rolling Stones. Teď šéfkuchař pražského Hiltonu přešel do malého bistra v Plzni

Překvapivý "přestup"

Vařil pro Rolling Stones. Teď šéfkuchař pražského Hiltonu přešel do malého bistra v PlzniNOVÉ
Moderní hotelová kuchyně Foto:

Ilustrační foto: Shutterstock

2
Domov
Sdílet:

Dvaačtyřicetiletý šéfkuchař Petr Ján téměř po 12 letech opustil pražský luxusní hotel Hilton a od začátku října vaří v malém bistru Pivstro – Brewhemian Beer Bistro v Plzni. Velká kuchyně mu neschází a baví ho vařit v kamarádské a rodinné restauraci vše, co ho napadne, řekl ve středu. 

„Už mě úplně nebavilo být v korporátu. Tam nevaří člověk pro normální lidi. Teď mám přímou konfrontaci se zákazníkem a to mi začalo být bližší, než být někde schovaný,“ uvedl. V kuchyni v Hiltonu pracovalo včetně cukrárny a řezníků přes 80 lidí. Ján si v Plzni našel přítelkyni, jejíž dcera Alžběta Vlčková otevřela s bratrem před dvěma lety Pivstro v centru města s 37 místy. Řekl jsem si, že bychom ho mohli zlepšit, uvedl.

Restaurace se soustředí hlavně na pivo a k němu nabízí pokrmy, které se k němu hodí. „Díky Petrovi se tu začala vařit složitější jídla. A tím, jak hodně zveřejňujeme fotky na instagramu a facebooku, tak si toho lidé všímají,“ řekla Vlčková. Na obědy a večeře má plno. Pivstro zrušilo rezervace a polovinu míst neblokuje, aby nemuselo odmítat lidi z ulice. „Teď s Petrem se to plní úplně,“ uvedla Vlčková, která také vaří.

Při otevření před dvěma lety byla v restauraci velice základní kuchyně jako na chatě. Jídla musela být rychlá a jednoduchá, uvedl Ján. Po jeho příchodu si vytvořili kuchyni novou.

Vlčková s bratrem ráda cestuje a inspirovala se v cizině, kde je podobných rodinných a kamarádských bister hodně a vaří tam v malém. Do restaurace dala všechny ušetřené peníze. „Snažili jsme se vytvořit podnik, do něhož bychom sami rádi chodili,“ uvedla. Kromě piva Pilsner Urquell, který podle Vlčkové plzeňská hospoda mít musí, nabízí sedm piv z minipivovarů, hlavně Zhůřák z Plzeňska.

„Hlavním konceptem je, aby se jídlo vždy hodilo k tomu pivu, které aktuálně nabízíme,“ uvedla. K Halloweenu teď mají například dýňová piva a k nim dýňová jídla. „Petr se mě různě po telefonu a o víkendech snažil naučit vařit. Od našich začátků byla vždy jídla poctivá, ale chyběla profesionalita,“ řekla Vlčková.

Pivstro má v týdenní nabídce „jen“ tři jídla, ve stálé asi 20. Podle Jána některé pokrmy, běžné ve světě, Plzeňané neznají. „Nejedl se tu například koriandr a chilli papričky a dnes to lidé chtějí a už pěstují doma,“ uvedl Ján. Chtěl by více naučit jíst místní lidi mořské ryby a plody s exotičtějšími chutěmi.

Ján je vyučený v oboru, prošel řadou kurzů a má maturitu na střední ekonomické škole. Vařil pro Rolling Stones při jejich posledním koncertu v Praze, pro Doors i americké prezidenty.

Čtěte také: VIDEO: Na kuchařské show v Istanbulu vybuchl barový pult, nejvážněji zraněná je Češka

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články