České pivovary přicházejí o stovky milionů korun. Na kompenzace zatím nedosáhnou
KOMPENZACE PRO PODNIKATELE
O stovky milionů přichází každý měsíc pivovary kvůli zavřeným restauracím a hospodám. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Svaz proto začal jednat s ministerstvem zemědělství o možné kompenzaci. „Český svaz pivovarů a sladoven rozumí nutnosti přijímat přísná opatření k zamezení šíření epidemie, ale pokračující uzavření restaurací je velkou ranou nejenom pro samotné gastronomické provozy, ale i pro pivovary, které měsíčně přicházejí o stovky milionů korun,“ řekla Ferencová.
Podmínky kompenzačních programů jsou dle svazu nešťastně nastavené, protože na ně velká část pivovarů nedosáhne. V jednání je nyní program Agricovid, který vedem ministerstvo zemědělství a ve kterém může být přerozděleno až tři miliardy korun. Na schválení Evropskou komisí se ale stále čeká.
Nárok na dotaci budou mít podniky, kterým klesly meziročně mezi začátkem března a koncem listopadu tržby o čtvrtinu. Maximální sazba činí podle úřadu 200 000 korun na podnik a až 20 000 korun na jednoho zaměstnance, u potravinářů bude moci být maximální dotace 800 000 euro, tedy zhruba 21,6 milionu korun.
Například pivovary ze skupiny Gourmet Invest nyní dosahují deseti až 15 procent průměrných denních tržeb skrze prodej přes okénko a rozvozy. „Většina konzumace v našich provozech probíhala odpoledne a večer, nyní je zhruba 60 procent objednávek během obědů do 14:00 a zbývajících 40 procent mezi 16:00 až 18:00 hodinou,“ dodal ředite Pivovaru Znojmo a Jarošovského pivovaru Miroslav Harašta. Podle něj je konzumace klientů více otevřena pestrosti, pokud si objednávají pivo v lahvích než při konzumaci v restauracích, kde převažují spodně kvašené ležáky.
Svaz dohromady s Asociací malých a středních podniků požádal již dříve stát o pomoc restauracím kvůli koronaviru. V navrženém Národním programu pro gastronomii je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Je to třeba prodloužení programu Antivirus, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent.