Program záchrany se vymstil. Tasmánští čerti zdevastovali na ostrově populaci tučňáků

Nepovedená ochrana

Program záchrany se vymstil. Tasmánští čerti zdevastovali na ostrově populaci tučňáků
Tasmánský čert Foto: Shutterstock
Svět

Echo24

Program na záchranu ohrožených tasmánských čertů se na malém ostrově u Tasmánie vymstil - predátoři tam zlikvidovali populaci tučňáků. S odvoláním na organizaci BirdLife Tasmania o tom informoval server BBC News. Masožravý vačnatec známý též jako ďábel medvědovitý je považován za ohrožený druh. Ochránci přírody proto v roce 2012 na ostrůvek Maria umístili menší množství těchto zvířat ve snaze jejich populaci zachránit, jelikož jejich počty dramaticky zdecimovala nakažlivá forma rakoviny.

Jejich přestěhování však mělo katastrofický dopad na jiná zvířata na ostrově. Zmizela tamní populace tučňáků nejmenších, která v roce 2012 čítala 3000 chovných párů. "Ztráta 3000 párů tučňáků z ostrova, který je národním parkem, jenž by měl být pro tento druh útočištěm, je v zásadě velká rána," uvedl Eric Woehler, vědec z organizace BirdLife Tasmania.

Už loni odborný časopis Biological Conservation zveřejnil text, podle kterého tasmánští čerti na ostrově Maria "eliminovali" kolonii mořských ptáků buřňáků. "Je jasné, že (tasmánští) čerti měli na ostrově Maria katastrofický ekologický dopad na ptačí faunu," podotkl Woehler.

Tasmánští čerti se na ostrov dostali v rámci vládního programu na jejich záchranu. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) je eviduje na svém červeném seznamu a považuje je za ohrožený druh. Podle Woehlera se nicméně jejich počty v Tasmánii a v pevninské Austrálii zvýšily. V kontinentální Austrálii se minulý měsíc - poprvé po zhruba 3000 letech - narodili tasmánští čerti ve volné přírodě. Vyjmutí ďáblů medvědovitých z ostrova Maria by tudíž na ně nemělo žádné "nepříznivé důsledky", tvrdí Woehler.

Mluvčí tasmánské vlády se podle BBC News nicméně nechal slyšet, že program na ochranu zvířat se bude "nadále vyvíjet v souladu s novými vědeckými poznatky a novými prioritami", přičemž ostrov označil za důležitou součást ochrany ohrožených zvířat.

Tasmánští čerti vymizeli z divoké přírody pevninské Austrálie nejspíše kvůli psům dingo, původním obyvatelům a devastujícímu suchu, domnívají se vědci. Zvířata se podle nich už před 3000 lety uchýlila do ostrovní Tasmánie. I tam však jejich počty od 90. let minulého století dramaticky klesaly kvůli nakažlivé formě rakoviny. Obličejové nádory zdecimovaly jejich populaci ze zhruba 140.000 na 20.000 jedinců.