V párcích našli lidskou DNA. A ve vegetariánských maso
Americká studie
Studie amerických vědců zjistila, že americká verze párků v rohlíku, tedy tzv. hot dogy, obsahuje lidskou DNA. O moc lépe na tom podle výsledků není ani jejich vegetariánská alternativa, ve které vědci nalezli kromě lidského prvku i zvířecí maso, a to u deseti procent zkoumaných vzorků. DNA pak zjistili ve dvou procentech.
,,Párky patřily vždycky mezi ty nejzáhadnější typy masných výrobků a konkrétně u hot dogů jsme si nikdy nemohli být jisti, co všechno obsahují,“ začíná text studie, která podle CNN znepokojila konzumenty tradičního amerického jídla.
Americká laboratoř Clear Food Labs zkoumala celkem 345 hot dogů od 75 amerických největších distributorů a 10 malých dodavatelů. U dvou procent se pak ve výsledcích, které ukazovaly obsahové složení, objevila vedle prasečí a jiných zvířecích i lidská DNA.
Výsledky však neukazují na to, že by párky doopravdy obsahovaly lidské maso. Lidská DNA se do zpracovaného masa dostala nedostatečnými hygienickými opatření při výrobě na pásu a pochází především ze slin a jiných lidských produktů, které nesou genetický kód člověka.
Human DNA found in hot dogs - and 10% of vegetarian ones contain meat https://t.co/ItX1Yw6I26 pic.twitter.com/Dsq4B5eDQJ
— HuffPost UK (@HuffPostUK)
27. Říjen 2015
Studie analytické biologické laboratoře podrobila zkoumání i vegetariánskou alternativu hot dogů, které se nejčastěji vyrábějí na bázi sójového proteinu jako párky z tofu. Do některých se přidávají i vaječné bílky. Vědci při jejich analýze však u deseti procent zjistili i přítomnost živočišných masových bílkovin, které do nich nepatří. Každý desátý tedy není vegetariánský. Lidská DNA se pak ve vegetariánských párcích vyskytovala daleko více než u běžných uzenin, výzkumníci ji zjistili ve dvou třetinách vzorků.
Kromě těchto překvapujících ingrediencí laborateř v obou typech párků studie odhalila také rozpor mezi etiketami a skutečným složením masa, kdy řada výrobců používá levné náhražky vepřového a další složky, které do vepřových párku nepatří jako kuřecí nebo jehněčí maso. Společnosti také často neuváděly odpovídající nutriční informace.
Párky a hot dogy neměly nikdy dobrou pověst. Jejich název (doslova „horký pes“) vznikl v 19. století v Americe tak, že kolovaly mezi lidmi informace o řeznících, kteří vyráběli levné párky na frankfurtský styl, které doplňovali psím masem.
Přestože se výsledky a studie celkově zaměřila pouze na americké výrobce, stejné výsledky by se podle autorů pravděpodobně ukázaly i v Evropě.