Uzeniny jako tabák. I z párků může být rakovina, varuje WHO
Varování před šunkou i slaninou
Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí zařadila uzeniny, jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.
Odborníci z IARC zařadili zpracované maso a nezpracované červené maso mezi karcinogeny na základě dat, která shromáždili autoři více než 800 dosud vydaných vědeckých studií zkoumajících souvislosti mezi konzumací masa a masných výrobků a výskytem rakoviny. Nejprůkaznější pak podle nich byly výsledky dlouhodobého zkoumání rozsáhlých vzorků populace z posledních dvaceti let.
Zpráva agentury například konkrétně upozorňuje, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent. „Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, s množstvím zkonzumovaného masa se ale toto riziko zvyšuje,“ upozornil zástupce IARC Kurt Straif.
Odhady hovoří o tom, že rakovině způsobené nadměrnou konzumací masných výrobků podlehne každoročně asi 34 000 lidí. Karcinomy způsobené kouřením mají podle stejné metodiky na svědomí úmrtí asi jednoho milionu lidí, alkohol zabije každý rok asi 600 000 osob.
České ministerstvo zdravotnictví se ke krokům Světové zdravotnické organizace odmítlo vyjádřit. „Neměla jsem čas se s tím seznámit,“ řekla pro ECHO24.cz Eva Přibylová z Odboru ochrany veřejného zdraví s tím, že zpráva je ještě příliš čerstvá.
Nicméně novými informacemi nebyla překvapena nezisková organizace Liga proti rakovině Praha. Zvláštní doporučení ohledně konzumace ale tato nezisková organizace, která má tradici již 25 let, vydat nechystá. „Nepředpokládám to,“ uvedla lékařka Marie Tomečková pro ECHO24.cz. „Prakticky každý výrobek může být karcinogenní. Záleží na přípravě nebo druhu toho masa,“ vysvětlila Tomečková.
Zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO), nepovažují ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), potravináři a zpracovatelé masa za alarmující, ale spíše za informativní. Podle některých je toto tvrzení sporné.
„Všeho obecně s mírou. Každý ví, že uzené maso není tak zdravé, jako když jíme třeba ryby,“ řekl ČTK Jurečka a dodal, že Češi by si z této informace příliš dělat neměli. Větší vliv na zdraví a vývoj rakoviny budou mít podle něj spíše stresové faktory než uzenina.
Pouze jako informativní bere tvrzení WHO prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podobných dat podle něj již instituce vydávala více, ne vždy se prý ukázala jako pravdivá. Důležité podle něj bude, jak se k problému postaví Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
Riziko nehrozí pouze u párků nebo slaniny
IARC pojmem „zpracované maso“ nazývá nejen uzeniny, ale i jakékoli jiné masné výrobky, kde původní surovina kvůli zvýraznění chuti či delší trvanlivosti prošla nějakou úpravou, ať už je to uzení, solení, fermentace či konzervace. Jde tedy kromě salámů, klobás a uzenek třeba také o masové konzervy či sušené maso.
Zpracované maso se ocitlo ve skupině „prokázaných“ karcinogenů, takzvané skupině jedna. Na tomto seznamu jsou látky nebo směsi látek, u nichž je podle odborníků prokázáno, že styk s nimi, jejich vdechnutí či konzumace výrazně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou. V této skupině je například formaldehyd, radon, kadmium, uhelný dehet, azbest či gama záření.
Červené maso, tedy maso ze savců jako je hovězí, jehněčí, vepřové nebo i zvěřina, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu. Kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu „lehčích“ karcinogenů. Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát, sloučeniny olova či anabolické steroidy.
Šéf IARC Christopher Wild ale rovněž zdůraznil, že maso je důležité z hlediska výživové hodnoty. Vlády a úřady prý proto budou muset pečlivě vážit přínosy a rizika konzumace masa a zohlednit je ve svých doporučeních. Také další specialisté zdůrazňují, že jde zejména o míru konzumace masa a masných výrobků. „Nejde o to, že byste měli přestat jíst jakékoli červené a zpracované maso, ale pokud ho jíte hodně, měli byste se zamyslet nad tím, jak to omezit,“ citoval server BBC Tima Keye, odborníka na výzkum rakoviny z Oxfordské univerzity.
Čtěte také: ‚Párky způsobují rakovinu.‘ Na obalech má být nové varování