Je libo čokoládu? Připravily ji pro vás děti

Je libo čokoládu? Připravily ji pro vás děti
Na farmách v západní Africe není dětská práce vůbec výjimkou Foto: Jeden svět
1
Jeden svět 2014
Sdílet:

Chocolate does not ask silly questions. Chocolate understands. Oblíbené heslo milovníků čokolády i těch, co si potřebují čokoládou tak trochu osladit život. Zpříjemňuje však život také tam, kde začíná proces její výroby, tedy na pobřeží západní Afriky? Když začneme tamější situaci zkoumat, vyvstane otázek poměrně dost. Tedy otázek ohledně vzniku čokolády jako takové.

Podobně se nejspíš před lety zamýšlel dánský filmař Miki Mistrati, když začal zkoumat podmínky, které panují při sběru a zpracování kakaových bobů. Ve svém dokumentu Odvrácená strana čokolády (The Dark Side of Chocolate) rozkryl šokující praktiky v Pobřeží slonoviny, největším vývozci kakaových bobů na světě. Na plantážích byly k otrocké práci zneužívány děti, často pašované z jiných afrických zemí.

Západní společnost byla po zhlédnutí dokumentu rozhořčena. Největší čokoládové firmy, které z těchto oblastí kakao vykupují, přislíbily nápravu. V následujících letech nabídly spotřebitelům videa, která tuto nápravu měla dokázat. Podle svých kampaní začaly firmy pomáhat s výstavbou škol, ukončením dětské práce a celkovým rozvojem západoafrických oblastí. Zdálo se, že dokument splnil svůj účel, tedy že přispěl k faktické pomoci nejchudším oblastem a odstranění otrocké práce dětí.

Dětské dělníky nemáme!

„Čokoládový průmysl utrácí miliony za reklamy, aby zákazníka přesvědčil, že má nyní vše pod kontrolou. Rozhodl jsem se zjistit, jestli jsou tyto informace reálné, nebo je to jenom iluze,“ uvádí Mistrati na začátku svého nového dokumentu. „Rád bych se na tyto projekty podíval na vlastní oči.“ Po dvou letech se tedy znovu vydává na pobřeží západní Afriky, ale pro vstup do Pobřeží slonoviny nezískává potřebná víza. Zůstává proto v sousední Ghaně a komunikuje se svým africkým kolegou, který má do země přístup.

Výsledek pátrání obou novinářů přináší film Podezřelá čokoláda (Shady Chocolate), snímek z letošního festivalu Jeden svět. „Je to velmi, velmi frustrující,“ odpovídá kolega na dotaz dánského novináře, jak proklamované projekty v Pobřeží slonoviny vypadají. Obyvatelé farmářských oblastí marně čekají na slibovanou pomoc západního světa. Ta nabrala již několikaletý skluz. V oblastech, kde je dodržován zákaz dětské práce, chybí vzdělávací instituce, které by děti mohly navštěvovat. Divák po zhlédnutí propagační kampaně očekává nově vystavěné školy. Místo nich sleduje pouze rozestavěné budovy zarostlé trávou či drolící se chatrče.

V jiné oblasti novinář navštěvuje farmu, kde hned po několika minutách potkává dětského dělníka. Z jeho cizího přízvuku je zřejmé, že pašování dětí do této oblasti neustalo. Na farmě je víc dětí než dospělých, kakaové boby opracovávají mačetami, jež jsou pro děti oficiálně zakázány. A to vše probíhá na plantáži, která oficiálně splňuje všechna přísná kritéria stanovená západními čokoládovými společnostmi. „V Pobřeží slonoviny se nám nepodařilo narazit na jediný projekt, který by potvrzoval, že tu čokoládový průmysl plní své sliby,“ konstatuje Mistrati na konci svého pátrání.

3% úspěšnost čokoládového průmyslu

Organizace UNICEF v době vzniku dokumentu odhadovala, že na kakaových plantážích Pobřeží slonoviny pracuje téměř půl milionu dětí. Práce desítek tisíc dětí přirovnala k téměř otrocké práci. Podle studie americké Tulane University byly projekty čokoládového průmyslu na změnu těchto podmínek zcela nedostačující a minuly se účinkem v 97 % případů.

Skoro se zdá, že víc peněz bylo investováno do kampaně cílené na západní konzumenty než do rozvojové pomoci samotné. Je však naše společnost ochotna tuto pravdu přijmout, nebo je pro ni pohodlnější věřit marketingu tradičních firem? Podobají se diváci více dánskému novináři nebo spíš manažerům čokoládových firem, kteří v dokumentu rozpačitě sledují výsledky filmařova pátrání?

Kdo se s Mistratim ztotožní, položí si pravděpodobně podobnou otázku jako filmař sám na konci svého dokumentu. Jak si nyní můžeme užít konzumaci čokolády, aniž bychom se cítili provinile? „Pouze, pokud dáme najevo čokoládovému průmyslu, co skutečně chceme,“ uzavírá novinář. „A to je čokoláda, jejíž výroba nebude závislá na ilegální dětské práci.“

PODEZŘELÁ ČOKOLÁDA
Shady Chocolate
Miki Mistrati / Dánsko / 2012 / 45 min.

Sdílet:

Hlavní zprávy