Hosté čekají na účet i půl hodiny, stěžují si restaurace na EET
Problémy s EET
Provozovatelé restaurací v Česku si stěžují na delší odezvu systému při placení, občasné výpadky a neúměrně vysoké náklady na zavedení EET, zjistila v anketě ČTK. Někteří podnikatelé přerušili živnost a od 1. prosince začali nanovo ze strachu, že si rozdílů v tržbách všimne finanční úřad. Shodně jim dělá problémy vydání většího počtu účtenek najednou, zejména ve špičce.
Obecně největší potíže mají restauratéři na vesnicích a v horských střediscích, kde je problém s rychlostí připojení. „V normálním provozu to problém není, ale v exponovaných dnech, zvlášť, když přijde větší skupina lidí, je to katastrofa. Na účet čekají hosté i půl hodiny, jsou pak zbytečně nervózní,“ řekl Zdeněk Tyl, který v jizerskohorském středisku Hrabětice už přes 20 let provozuje restauraci Driketa. Obavy mají podnikatelé z nadcházející sezóny, kdy se počet zákazníků mnohonásobně zvyšuje. Ti, kteří se na změnu chystali předem, ale zpravidla větší potíže nezaznamenávají, protože jim předešli například pořízením rychlejšího internetového připojení. To se ale samozřejmě projevilo v nákladech.
Na konci roku také výrazně přibylo podnikatelů, kteří požádali o přerušení provozování hostinské činnosti. Jen ve Zlínském kraji jich v prosinci tak učinilo 155, v listopadu 122. Ani odpočet daně kvůli nákladům na zavedení EET podnikatele příliš neuklidnil. „Odpočet 5000 korun z daňového základu za loňský rok je tak podpora spíš k smíchu. Musel jsem nějaké položky zdražit,“ uvedl majitel dvou restaurací Tomáš Šiška ze Zlínského kraje. Podle něj stát svými regulacemi neustále hostinským znepříjemňuje život. „Pořád si něco vymýšlejí, EET je jen špička ledovce. Dělají to proto, že si nás už vycvičili a vidí, že posloucháme,“ řekl Šiška.
Se zavedením EET také začaly kontroly, například v Královéhradeckém kraji. Nezjistily ale žádná pochybení. Podle mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romany Barešové pomohli hostinským sami kontroloři s řešením některých technických problémů spojených se systémem EET.
EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) hrozí, že z důvodů zavedení EET a dalších legislativních změn, jako je úplný zákaz kouření, zanikne 15 až 20 procent podniků v pohostinství. Podle Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí zaniklo při spouštění EET na 700 hospod zejména v malých obcích. Kvůli větším nákladům na provoz také musela zdražit většina restaurací, a to i přes opakované tvrzení ministra financí Andreje Babiše, že k němu není důvod. „Pokud hospody zdražují, tak doteď podváděly,“ nechal se slyšet, což mnohé pobouřilo.