1 PIJÍ ČEŠI MÉNĚ PIVA?

Zavřených hospod přibývá. Na vině je EET i zákaz kouření

NOVÉ

Témata: , ,

Podle pivovarů ubývá hospod a na vině je především elektronická evidence tržeb (EET) a zákaz kouření, který platí od konce května. Plzeňský prazdroj hlásí úbytek 1500 odběratelů a to především na venkově. Ostatní pivovary evidují třeba jen desítky zavřených hospod, připouštějí ale, že jich může přibývat.

„Během letošního roku úplně svou činnost ukončilo 1500 našich odběratelů. Neuvádějí konkrétní důvod, ale s největší pravděpodobností jde o kombinaci legislativních změn v krátkém sledu po sobě,“ uvedl pro server Echo24 obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. Prazdroj zásobuje téměř polovinu z 32 tisíc podniků, kde se točí pivo.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Podle průzkumu, který si Plzeňský Prazdroj udělal, na čtyři tisíce dalších hospod tíží zákaz kouření, nedostatek personálu, vysoká míra byrokracie a EET. Poslední jmenované legislativní opatření bude brzy slavit první výročí, na hospody evidence dopadla EET v prosinci minulého roku jako na první podnikatelský segment. Zákaz kouření v hospodách a restauracích přišel o pár měsíců později na konci května letošního roku.

Úbytek hlásí i pivovar Svijany. „Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo,“ řekl pro deník Echo24 ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. Celkový počet podniků, které v důsledku zavedení EET, zákazu kouření a aktuální situace na trhu práce ukončí podnikání, podle něj bude jasný až na konci roku. Zatím ale pivovar letos eviduje úbytek v řádu desítek. Předpokládá, že zavírání hospod bude pokračovat.

Nejhůře je na tom venkov

Přesná čísla nemá pivovar Bernard. „Mohu potvrdit, že některé restaurace opravdu z důvodů zákazu kouření ukončily provoz, některé se chystají se závěrem roku. Nemohu však napsat, kolik jich zatím bylo či bude, nemáme přesná čísla,“ uvedl Zdeněk Mikulášek z pivovaru.

Například Zubr si ale na úbytek odběratelů nestěžuje. „Počet našich odběratelů z řad provozoven je relativně stabilní, zásadní úbytek jsme i přes nová omezení a nařízení, se kterými se musí provozovatelé v letošním roce vyrovnávat, nezaznamenali. Číslo se pohybuje v jednotkách procent,“ uvedl pro Echo24 ředitel pivovaru Tomáš Pluháček.

Největší úbytek přitom podle něj nastal v období po zavedení EET, kdy některé provozovny ukončily svoji činnost. „V období od 1. prosince 2016 do 31. října 2017 jsme jich zaregistrovali zhruba čtyři desítky. Přestože ale některé provozovny zanikly, naopak vznikly nové či nově začaly odebírat pivo Zubr. Na provozovatele dopadá řada nových předpisů, není to jen EET, ale také zákaz kouření či zpřísňující se hygienické požadavky a my se jim v tomto směru snažíme maximálně pomáhat, aby mohli ve své činnosti pokračovat,“ dodal Pluháček.

Hospody se přitom zavírají především v menších městech a na vesnicích. „Nejvíc hospod pak zavřelo v méně lidnatých regionech, jako je Vysočina, Jihočeský kraj a jihozápad Plzeňska. Přes polovinu ze zavřených hospod připadá na ty vesnické. Restaurace a hospody, které nabízejí teplá jídla a ve větších městech, se dokáží se situací lépe vyrovnat,“ vysvětlil Mráz z Plzeňského Prazdroje. Zákaz kouření a EET nejhůře dopadá na provozovny v malých obcích. Naopak v městech je větším problémem nedostatek a kvalita personálu.

Méně vypitého piva

V každém případě se ale legislativní novinky projevují i na konzumaci piva. „Ještě v srpnu to vypadalo, že budeme mít výstav lepší než loni, po propadu v září budeme zřejmě rádi, když zůstaneme na úrovni loňského roku,“ vysvětlil Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Loni dodal pivovar na trh rekordních 624 890 hektolitrů piva. Roli hraje i počasí – zahrádky musely hospody a restaurace letos zavřít

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka ale není úbytek nijak neobvyklý. „Nemáme zatím přesná čísla za tento rok, máme je za roky uplynulé a to přibližně odpovídá. V roce 2013 ubylo 5147 hospod, v roce 2014 to bylo 4325 provozoven, v roce 2015 pak 4410. S ohledem na to, že je přibližně 44 tisíc provozoven na trhu, mimo jiné aktivních v EET režimu, tak každý rok ubývá cca 10 procent,“ uvedl deníku Echo24 Havlíček.

Podobné množství podle něj ale přibývá. „Jedná se dlouhodobě o odvětví, kde ubývá a přibývá nejvíce provozoven, což je dáno řadou faktorů, zejména jednoduchým startem, nízkými bariérami podnikání, ale i nižší kvalitou provozoven, velkou konkurencí atd.,“ dodal Havlíček.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Zavřených hospod po EET je mnohem víc. Pivovary cupují čísla finanční správy

Protikuřácký zákon – hospody přišly o velkou část tržeb

Pozdní spravedlnost pro „řezníky“ Proces s Mladičem vyvolal též vzpomínky na zadostiučinění obětí odsouzených nacistů
Ministři, kteří už jednou zklamali Jednobarevná vláda Andreje Babiše slibuje ráj, může však leccos zničit

Vážení diskutující,
Echo24.cz chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky urážlivé, vulgární, xenofobní, odkazy na jiné internetové stránky či takové příspěvky, které odporují obecné lidské slušnosti. Před vložením vašeho příspěvku prosím zkontrolujte, zda jste opravdu přihlášeni. V opačném případě se váš příspěvek ukáže jen na vašem monitoru, ale do diskuze se nezanese.