Protikuřácký zákon – hospody přišly o velkou část tržeb
protikuřácký zákon v praxi
Protikuřácký zákon společně s EET znamenal velkou ránu pro dříve kuřácké hospody. Obzvláště ty, které nabízejí jen studenou kuchyni a nemají možnost venkovní předzahrádky, vykazují téměř poloviční pokles tržeb. U hospod s předzahrádkou zejí lokály prázdnotou a na zahrádkách si nelze sednout. Obava tudíž panuje ze zimy. Píše E15.
Kvůli protikuřáckému zákonu si stěžují i lidé bydlící v sousedství hospod. Ti se musí vypořádat s rostoucím hlukem, s všudypřítomnými nedopalky a s kouřem, který jim jde do oken. Pražští strážníci řešili dva a půlkrát více případů rušení nočního klidu než ve stejném období vloni.
E15 přineslo příklady z jednotlivých podniků. Například v pražské restauraci Na Pasece nepociťují sice úbytek zákazníků v době obědů, jenže večer mají zákazníků mnohem méně. Hospodě Adonis ve Velkém Březně odešla přibližně polovina hostů. Majitel provozovny předpokládá, že kvůli EET a protikuřáckému zákonu nejpozději v prosinci zkrachuje.
Některého hospody založili kvůli protikuřáckému zákonu soukromé kluby. Například klatovská pivnice U Košile vstoupila do „Klubu labužnických pohodářů“. Každý návštěvník podniku se musí zapsat do knihy a zaplatit roční poplatek 50 korun. Poté dostane průkazku. Bez průkazky obsluha nikoho neobslouží.
V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.
V Anglii funguje podobný zákon již deset let. Počet pravidelných kuřáků se za tu dobu snížil z 20,9% na 16,1%. Na druhou stranu od té doby zaniklo v Británii sedm tisíc hospod, za což podle některých hlasů může právě zákaz kouření.